Sberbank CZ zvýšila v 1. čtvrtletí čistý zisk na 96,2 milionu Kč

09.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Sberbank CZ za 1. čtvrtletí meziročně zvýšila zisk po zdanění o více než 73 procent na 96,2 milionu Kč. K nárůstu zisku přispěly především rekordní objemy půjček a hypoték a pozitivní vývoj opravných položek na úvěrové portfolio. Banka to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Objem hypoték se oproti loňskému prvnímu čtvrtletí zvýšil o 29 procent a objem spotřebitelských úvěrů byl vyšší o 35 procent. \"Klienti oceňují naše férové produkty s jasnými podmínkami a transparentním úročením, kdy se dozvědí sazbu okamžitě na základě financované částky a doby splatnosti,\" komentoval výsledky generální ředitel a předseda představenstva Sberbank CZ Edin Karabeg.

Provozní zisk před tvorbou rezerv a opravných položek dosáhl ke konci března 525,80 milionu korun. Pozitivní vliv na výsledek mělo podle banky zvýšení úrokových výnosů. Provozní a správní náklady se oproti loňskému roku zvýšily o 2,9 procenta na 414 milionu Kč. \"Vliv měly vyšší mzdové náklady a odpisy investic do inovativních projektů banky. Čtvrtletní zisk je díky vysoké kvalitě úvěrového portfolia pozitivně ovlivněn také nižšími opravnými položkami,\" uvedl finanční ředitel a člen představenstva Dušan Baran.

Sberbank CZ, do února 2013 Volksbank CZ, působí na českém trhu od roku 1993, od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK