Dolar kvůli výběru zisků sestoupil ze svých letošních maxim

09.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. května (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích sestoupil ze svých letošních maxim, investoři si částečně vybírali zisky. Podle analytiků jde ale jen o přechodný výkyv, protože jeho dalšímu vzestupu nahrává solidní růst americké ekonomiky a očekávané zvyšování základní úrokové sazby.

Dnes kolem 18:00 SELČ euro na dolar ztrácelo 0,1 procenta na 1,1853 dolaru. K dolaru posilovala o 0,14 procenta na 1,3567 USD britská libra. K japonskému jenu naopak posiloval dolar - o 0,5 procenta na 109,69 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu odepisoval 0,1 procenta na 93,07 bodu.

Dolar podpořila při ranním obchodování na asijských trzích obava z odstoupení USA z íránské jaderné dohody. Americký prezident Donald Trump v úterý prohlásil, že jaderná smlouva je podle něj neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Zároveň řekl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na \"nejvyšší úrovni\". Nyní ale investoři vyčkávají, jaký bude další vývoj.

Dařilo se švédské koruně. K dolaru posílila o 1,4 procenta a k euru o 1,3 procenta. A to přesto, že se v zemi minulý měsíc zpomalil růst inflace.

vjn rv

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK