Akcie v USA díky energetickým firmám posílil, dolar smazal ztráty

09.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes posílily. K oživení nejvíce přispěly energetické společnosti, kterým pomohl vysoký růst cen ropy po rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od jaderné dohody s Íránem.

Index Dow Jones stoupl o 182,33 bodu, tedy 0,75 procenta, na 24.542,54 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 25,87 bodu, čili 0,97 procenta, na 2697,79 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 73 bodů, neboli jedno procento, na 7339,91 bodu.

Zisky však zaznamenaly i další sektory, protože investoři, kteří se v minulých dnech v očekávání Trumpova rozhodnutí stáhli z obchodování, se dnes vrátili na trh.

Ceny ropy dnes prudce rostly a dostaly se na nejvyšší hodnotu za tři a půl roku. Investoři se obávají, že Trumpovo rozhodnutí stáhnout se z mezinárodní dohody s Íránem zvýší riziko konfliktu na Blízkém východě a ohrozí globální dodávky ropy.

Dílčí index energetických společností stoupl dnes o více než dvě procenta. Od počátku čtvrtletí si připsal již 12,6 procenta. Zaznamenal tak nejvyšší růst ze všech velkých sektorů.

Posílení širšího indexu S&P podpořily hlavně technologické firmy Alphabet a Facebook. Akcie maloobchodní firmy Walmart však klesly o více než tři procenta kvůli zprávě, že Walmart převzal majoritu v indické firmě Flipkart, napsala agentura Reuters.

Americký dolar ke konci obchodování smazal předchozí ztráty a ke koši měn uzavřel téměř beze změny. Dolar téměř celý den oslaboval, analytici však upozorňovali, že pokles bude pouze přechodný a způsobila ho skutečnost, že investoři se po růstu dolaru v uplynulých dnech rozhodli přistoupit k vybírání zisků.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, posílil o 0,04 procenta na 93,12 bodu. Vůči euru dolar stoupl o 0,1 procenta na 1,1849 USD a k jenu o 0,6 procenta na 109,74 JPY. Euro vůči jenu vzrostlo o 0,5 procenta na 130,03 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK