Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v dubnu klesla na 3,6 pct

10.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 10. května (ČTK) - Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v dubnu klesla na 3,6 procenta. Ve srovnání s březnem byl podíl nezaměstnaných osob o čtyři desetiny procentního bodu nižší. Práci v Olomouckém kraji na konci dubna hledalo 15.727 lidí, zatímco na konci března bylo evidováno 17.618 uchazečů o zaměstnání. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Počet lidí bez práce se snížil ve všech okresech Olomouckého kraje.

V porovnání s ostatními kraji vykazuje Olomoucký kraj stále čtvrtou nejvyšší nezaměstnanost v Česku. Vyšší podíl nezaměstnaných měl Moravskoslezský kraj s 5,1 procenty, Ústecký kraj s pěti procenty a Jihomoravský kraj s 3,9 procenty. I v těchto krajích se však dubnová nezaměstnanost oproti březnu snížila o několik desetin procentního bodu.

Nejvyšší hodnotu nezaměstnanosti v Olomouckém kraji nadále vykazuje Jesenicko, kde se podíl nezaměstnaných v dubnu snížil z březnových 6,6 procenta na 5,8 procenta. Naopak nejméně lidé bez práce je na Prostějovsku, kde nezaměstnanost klesla z 2,8 procenta na 2,6 procenta.

Na Přerovsku nezaměstnanost v dubnu klesla o čtyři desetiny procentního bodu na 4,4 procenta. Na Šumpersku se snížila z březnových 4,3 procenta na 3,7 procenta. Olomoucko vykázalo v dubnu pokles podílu nezaměstnaných z 3,5 procenta na 3,1 procenta.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Lidí bez práce, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, bylo v dubnu v Olomouckém kraji evidováno 14.586.

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 3,2 procenta z březnových 3,5 procenta. Úřady práce registrovaly 242.798 uchazečů o místo, což bylo nejméně od srpna 1997. Loni bylo ve stejném měsíci bez místa 4,4 procenta lidí. V dubnu se meziměsíčně i meziročně zvýšil počet volných pracovních míst.

Situace na pracovním trhu podle úřadu práce aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. \"V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství,\" uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková, podle které v následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK