Nezaměstnanost v hradeckém kraji klesla na nový rekord 2,2 pct

10.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 10. května (ČTK) - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v dubnu klesla na nový rekord 2,2 procenta z březnových 2,5 procenta. Počet lidí bez práce se snížil o 899 na 8812 osob. Zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce hledali 11.589 pracovníků. Druhý měsíc po sobě tak byl počet volných míst vyšší než počet nezaměstnaných. Údaje o nezaměstnanosti dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v dubnu byla nezaměstnanost v kraji tři procenta.

Lidí bez práce v dubnu ubylo ve všech pěti okresech kraje. Nejnižší nezaměstnanost, 1,2 procenta, byla na konci měsíce v kraji i v celé ČR na Rychnovsku, kde působí rostoucí závod automobilky Škoda Auta v Kvasinách. Na Rychnovsku bylo 664 lidí bez práce, volných míst tam bylo 1709.

Převis volných míst nad počtem nezaměstnaných byl na konci dubna ještě v okresech Jičín, Hradec Králové a Náchod. Pouze na Trutnovsku bylo více lidí bez práce než bylo volných míst.

Míra nezaměstnanosti na Jičínsku ve výši 1,6 procenta byla sedmou nejnižší v ČR. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji mělo v dubnu Náchodsko, a to 2,7 procenta. Hradecko vykázalo 2,6 procenta a Trutnovsko 2,5 procenta.

Situaci na pracovním trhu v dubnu kromě trvale rostoucí ekonomiky ovlivnily i sezonní práce. \"V plném proudu jsou sezonní práce především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství,\"uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK