Rakouská Raiffeisen Bank zvýšila čtvrtletní zisk o 81 procent

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 15. května (ČTK) - Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI) zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 81 procent na 399 milionů eur (10,2 miliardy Kč), zejména díky snížení podílu nedobytných půjček. Vyplývá to z dnešní zprávy banky. RBI zásadně překonala 244 milionů eur očekávaných analytiky v průzkumu agentury Reuters a její akcie zareagovaly růstem o více než šest procent.

Banka uvedla, že poskytla \"značný objem úvěrů s čistým ziskem\". Podíl nesplácených úvěrů (NPL) koncem března činil 5,4 procenta, zatímco v závěru loňského roku byl na 5,7 procenta. Ukazatel kapitálové síly CET 1, což je klíčové měřítko finančního zdraví, činil v prvním kvartálu 12,8 procenta a RBI předpokládá, že ve střednědobém výhledu bude na úrovni 13 procent.

RBI je aktivní po celé Evropě a vzhledem k tomu, že jejím významným trhem je Rusko, podnikání banky zásadně ohrožují politická rizika. Poté, co Spojené státy minulý měsíc uvalily na Rusko další várku sankcí, akcie RBI krátce propadly o 15 procent. Později ztrátu částečně vyrovnaly, když RBI oznámila, že spojitost se sankcemi má pouze 0,1 procenta jejích celkových aktiv.

Cena akcií RBI po zveřejnění výsledkové zprávy zamířila vzhůru. V dopoledních hodinách si akcie připisovaly přes šest procent.

Rakouská Raiffeisen Bank International je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank. Ta v České republice poskytuje bankovní služby od roku 1993. V prvním čtvrtletí 2018 jí klesl čistý zisk meziročně o 5,8 procenta na 642 milionů korun. Důvodem byl jednorázový výnos z prodeje státních dluhopisů v prvním kvartálu 2017. Celková aktiva české Raiffeisenbank klesla o 2,1 procenta na 345 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK