Hüner: Investorský model stavby bloku výbor zatím nedoporučí

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Stálý výbor pro jadernou energetiku na svém čtvrtečním zasedání nedoporučí vládě jeden konkrétní investorský model stavby možného nového jaderného bloku v Česku. ČTK to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Po březnovém zasedání výboru přitom Hüner uvedl, že výbor by měl v květnu předložit své hodnocení k věci a doporučení. V červnu by pak materiál měla projednat vláda, dodal tehdy.

Dnes ČTK řekl, že výbor by tento týden měl pouze doporučit rozpracování dvou variant, které jsou aktuálně diskutované. Data, která k nim má výbor a ministerstvo aktuálně k dispozici, podle něj nejsou natolik dostatečná, aby byl schopen a ochoten předložit vládě návrh, který model zvolit.

\"První varianta je příprava výstavby nového jaderného zdroje a následně financování a výstavba firmou ČEZ, tak jak ji dnes známe. Druhá varianta k posouzení je ČEZ po nějaké fázi transformace, kdy by jeho stoprocentně státem vlastněná část realizovala stavbu,\" uvedl Hüner. Třetí možnost, která podle něj počítala s tím, že by ČEZ zřídil stoprocentní jím vlastněnou společnost, která by jaderný zdroj stavěla, v současné době podle ministra není diskutována. \"Tu jsme teď ne úplně zavrhli, ale nechali spát,\" dodal.

Podle Hünera nelze zatím rozhodnout o formě investorského modelu mimo jiné proto, že není znám dopad do veřejných rozpočtů v případě, že by ČEZ stavěl sám a tím eventuálně došlo i ke změně dividendové politiky firmy. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií společnosti. Například z předloňského zisku firmy získal stát jen na dividendách téměř 13 miliard korun.

Český rozhlas dnes uvedl, že dvě varianty, které se mají dále řešit, navrhla jako předběžně nejvhodnější firma PricewaterhouseCoopers (PwC), u níž si stálý výbor vedený Hünerem zadal oponentní posudek na své dosavadní analýzy. Zároveň ale konstatovala, že u nich zůstává stále mnoho neznámých, upozornil Rozhlas.

Hospodářským novinám (HN) dnes Hüner řekl, že o tom, kdo stavbu případných dalších jaderných bloků v ČR zaplatí, chce mít jasno do konce roku. List dále uvedl, že vedení ČEZ ustoupilo od plánu na rozdělení této firmy. Důvodem měl být odpor politiků v čele právě s Hünerem.

O rozdělení firmy, ve které stát přes ministerstvo financí drží zhruba 70 procent akcií, se uvažuje především právě kvůli stavbě nového jaderného zdroje. ČEZ dříve uvedl, že zkoumal šest možných alternativ rozdělení. Nejpreferovanější variantou je ta, že by stát plně vlastnil jadernou, uhelnou, těžební a obchodní část. \"Nový ČEZ\", ve kterém by si měl stát v první fázi ponechat 51 procent, by zahrnoval distribuci, prodej, obnovitelné zdroje a energetické služby ESCO.

Společnosti ČEZ loni meziročně vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK