Koncern RWE varoval divizi innogy před prodejem jejích aktivit

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 15. května (ČTK) - Německý energetický koncern RWE dnes varoval svou divizi innogy před prodejem jejích aktivit. Koncern se nedávno dohodl s konkurentem E.ON na rozdělení innogy a podle jeho finančního ředitele Markuse Krebbera by tato dohoda měla vytvořit dva silné podniky s \"maximální velikostí\", uvedla agentura DPA. Nabídku na české aktivity innogy nedávno podala investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka.

Generální ředitel RWE Martin Schmitz již dříve uvedl, že případný prodej aktivit v ČR by dohodu o rozdělení innogy neohrozil. Krebber dnes podle agentury Reuters upozornil, že E.ON má právo od dohody o rozdělení innogy odstoupit v případě, že innogy prodá jednotlivé aktivum v hodnotě přes 150 milionu eur (3,8 miliardy Kč) či větší počet aktiv v souhrnné hodnotě 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). Toto ujednání se podle Krebbera nicméně nevztahuje na české plynárenské aktivity a britskou divizi Npower.

Společnost RWE má v innogy 76,8 procenta, letos v březnu se však s rivalem E.ON dohodla na rozdělení podniku. E.ON v rámci dohody získá podíl RWE v innogy, RWE si ale ponechá aktivity innogy v odvětví obnovitelných zdrojů energie a získá rovněž aktivity E.ON v tomto sektoru. E.ON pak bude vlastnit aktivity innogy v oblasti energetických sítí.

Generální ředitel innogy Uwe Tigges v pondělí uvedl, že podnik může zahájit prodej svého podílu v české plynárenské divizi. Kromě KKCG má podle médií o české aktivity innogy zájem rovněž australská investiční skupina Macquarie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK