Ceny ropy se kvůli Číně a dolaru stáhly z několikaletých maxim

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. května (ČTK) - Ceny ropy se kvůli obavám o budoucí dodávky suroviny dnes nejprve zvyšovaly a dostaly se na nové nejvyšší hodnoty od listopadu 2014. Později ale růst zastavily v reakci na slabou statistiku z Číny a posílení dolaru.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 16:30 SELČ pokles o 0,1 procenta na 78,19 dolaru za barel, během dne ale vystoupila až na 79,47 USD za barel. Americká lehká ropa WTI byla ve stejnou dobu levnější o 0,4 procenta na 70,70 dolaru za barel.

Ceny ropy loni vzrostly o více než 70 procent. Poptávka totiž prudce vzrostla, avšak dodávky zůstávají omezené díky dohodě mezi Organizací zemí vyvážejících ropu a dalšími producenty v čele s Ruskem. Nyní Spojené státy oznámily, že zavedou sankce vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu, což zvyšuje obavy, že trh bude koncem roku, kdy sankce vstoupí v platnost, čelit nedostatku suroviny. Obavy o budoucí dodávky brzdí pokles cen.

Maloobchodní tržby a investice v Číně byly podle nejnovějších údajů slabší, než se čekalo. Prodej domů přitom klesl. To vrhá stín na další růst čínské ekonomiky. Produkce čínských rafinerií je sice téměř rekordní a v dubnu se zvýšila meziročně o 12 procent, nejnovější statistika však vyvolává obavy, zda tento růst nebude jen krátkodobý.

K poklesu ceny přispěl i růst kurzu dolaru k dalším významným měnám na maximum od prosince. Když dolar zpevňuje, mezi investory obvykle klesá zájem o komodity jako je ropa, jejichž ceny se stanovují v dolarech.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 78,19 78,23 New York - NYMEX WTI červen 70,70 70,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK