Koruna oslabila k hlavním světovým měnám, k dolaru výrazněji

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k dolaru. Kolem 17:00 se obchodovala na 25,58 Kč/EUR a na 21,56 Kč/USD. Proti pondělku tak vůči euru ztratila devět haléřů a k dolaru 26 haléřů. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Korunu ráno podle analytiků nepotěšila česká statistika hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalila meziroční růst na 4,5 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně stoupl HDP o 0,5 procenta. Podle Tomáše Vlka z Patria Finance měl ale větší vliv nárůst západních výnosů, který středoevropské měny obecně nenesou moc dobře, doplnil.

Další vývoj kurzu koruny k euru záleží podle Markéty Šichtařové z Next Finance především na postoji České národní banky, která pro letošek počítá s ještě jedním zvýšením úrokových sazeb. \"My stále během příštích týdnů sázíme na mírné posílení koruny. Už ale nepočítáme s tím, že by koruna měla posilovat pod 25korunovou hladinu,\" dodala.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,49 25,58 Kč/USD 21,30 21,56

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK