Dva čínští výrobci zařízení pro těžbu bitcoinů chtějí na burzu

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 15. května (ČTK) - Dva čínští výrobci zařízení pro těžbu bitcoinů plánují v letošním roce vstup na akciovou burzu v Hongkongu. Každý z nich chce získat z nabídky akcií až jednu miliardu dolarů (21,5 miliardy Kč). Primární nabídky obou firem budou testem zájmu investorů o aktiva spojená s kryptoměnami a měly by být zatím největší nabídkou ze strany firem zaměřených na bitcoiny, uvedla dnes agentura Reuters.

Zpravodajský server IFR ze skupiny Thomson Reuters uvedl, že společnost Canaan Creative podala žádost o vstup na akciovou burzu v pondělí. Druhá společnost, Zhejiang Ebang Communication, pak začala pracovat s poradci na vstupu na burzu. Společnost Canaan Creative se ke zprávě odmítla vyjádřit, komentář zatím neposkytla ani firma Ebang.

Cena bitcoinu od počátku letošního roku klesla zhruba o 35 procent a Peking zpřísnil dohled nad obchody s touto virtuální měnou. Čínští výrobci vybavení pro těžbu bitcoinů přesto hledají kapitál pro financování svého růstu, protože zvýšený zájem o kryptoměny způsobil prudký růst poptávky po jejich zařízeních.

Canaan prodává těžební stroje Avalon s přizpůsobenými superrychlými čipy ASIC. Příjmy firmy loni činily více než jednu miliardu jüanů (3,4 miliardy Kč).

Výrobci zařízení pro těžbu bitcoinů vyrábějí počítače se speciálními čipy, které těží kryptoměny efektivněji než většina zařízení s běžnými čipy, jejichž výrobcem jsou firmy jako je Intel. Majitelům těchto počítačů to pak přináší vyšší příjmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK