Americké akcie oslabily kvůli obavám z rychlejšího růstu úroků

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily. Údaje o dubnovém růstu maloobchodních tržeb ve Spojených státech totiž obnovily obavy, že americká centrální banka (Fed) přikročí k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Náladu na akciovém trhu podkopává rovněž absence pokroku v obchodních rozhovorech mezi USA a Čínou.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,78 procenta a obchodování uzavřel na 24.706,41 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,68 procenta na 2711,45 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,81 procenta na 7351,63 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech se v dubnu zvýšily o 0,3 procenta. \"Máme tu dobrá čísla o maloobchodních tržbách,\" uvedl analytik Brent Schutte ze společnosti Northwestern Mutual Wealth Management. \"Důvodem dnešního poklesu akciového trhu je, že opět uvažujeme nad tím, zda je ekonomika USA natolik silná, aby to přimělo Fed k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb,\" dodal.

Výnosy u desetiletých dluhopisů americké vlády se kvůli vyhlídkám na rychlejší zvyšování úrokových sazeb Fedu vyšplhaly na téměř sedmileté maximum. Vyšší výnosy u dluhopisů měly negativní dopad na poptávku po akciích, podpořily však kurz dolaru.

Euro dnes vůči dolaru sestoupilo až na nové letošní minimum 1,1820 USD. K poklesu jednotné evropské měny přispěly překvapivě slabé údaje o vývoji německé ekonomiky v prvním čtvrtletí. Kolem 22:00 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo zhruba 0,7 procenta na 1,1844 USD.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK