Foruna devítinásobně zvedla čistý zisk, pomohly akvizice v cizině

16.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Sázková společnost Fortuna Entertainment Group v letošním 1. čtvrtletí vykázala čistý zisk 14 milionů eur (zhruba 358 milionů Kč), což je meziroční růst o 923,6 procenta. Téměř sedminásobně se zvýšil provozní zisk, stoupla i výše přijatých sázek. Za růstem je podle firmy nárůst on-line kurzových sázek a také nové zahraniční akvizice. Předběžné neauditované konsolidované výsledky dnes ČTK poskytla Fortuna.

Provozní zisk EBITDA v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 665,5 procenta na 22,7 milionu eur. Přijaté sázky vzrostly o 163,7 procenta na 797 milionů eur, hrubé výhry se zvýšily o 157,6 procenta na 110 milionů eur. Analytici odhady výsledků nevydávají poté, co byly na konci dubna akcie Fortuny staženy z obchodování na pražské burze.

Výnosy Fortuny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o 196,7 procenta na 77,1 milionu eur. \"Hodnota výnosů byla ovlivněna vyššími objemy sázek ve všech zemích a expanzí on-line casina v České republice,\" uvedla firma.

Meziroční srovnání bylo podle Fortuny rovněž ovlivněno firmami získanými až po prvním čtvrtletí 2017. Fortuna loni nejprve koupila irskou Hattrick Sports Group, čímž se stala lídrem na rumunském trhu a pronikla také do Chorvatska a Španělska. Později od svého majoritního vlastníka Fortbet Holdings Limited převzala rumunské společnosti Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots a Slot Arena.

Fortuna je původně česká společnost, založená v roce 1990 skupinou čtyř soukromých osob v čele s Michalem Horáčkem. O rok později vznikla sesterská sázková kancelář Terno na Slovensku. Po odkupu obou firem skupinou Penta v roce 2005 se modernizoval provoz, sjednotila značka a rozšířila působnost o polský trh. V roce 2009 byly všechny společnosti začleněny do nizozemské entity Fortuna.

Penta letos zvýšila svůj podíl ve společnosti na 95,8 procenta, což jí umožnilo vytěsnit ostatní akcionáře a stáhnout akcie Fortuny z pražské burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK