Třinecké železárny vyvinuly největší kontislitek v Česku

16.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 16. května (ČTK) - Třinecké železárny vyvinuly kontislitek o průměru 600 milimetrů. Jde o největší takový ocelový polotovar v České republice i střední Evropě. Použití najde u větrných elektráren. Oznámil to generální ředitel TŽ Jan Czudek během dnešní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v podniku. Výroba nového produktu ale podle Czudka nebyla na návštěvu prezidenta načasovaná, šlo o náhodu.

Kontislitek je polotovar, který vzniká kontinuálním litím kovu. \"Pevně věřím, že i ta technologická kvalita dopadne na nejlepší míru. Tím pádem budeme schopni zásobovat naši poslední akvizici, firmu Brück, kvalitními a velkými kontislitky, které umožní rozšíření velikosti jejich ložiskových kruhů pro větrné elektrárny až na čtyři metry,\" řekl Czudek.

Vývoj nového výrobku se firmě podařil díky letos dokončené investici za 120 milionů korun. Dva proudy kontinuálního lití oceli přestavěla tak, aby bylo možné vyrábět kontislitky o průměru 600 milimetrů, protože je to v segmentu větrné energetiky velmi žádané. Firma Brück AM, kterou TŽ letos koupily, vyrábí především ložiskové kroužky, které jsou součástí větrných elektráren nebo převodovek.

Zeman řekl, že je rád, když může navštívit tak úspěšný podnik. Zopakoval, že se přimlouvá za to, aby TŽ koupily huť ArcelorMittal Ostrava, kterou její vlastník, světová ocelářská skupina ArcelorMittal, hodlá do konce roku prodat. Vedení železáren se k možnosti koupě ArcelorMittalu nevyjádřilo.

V Třineckých železárnách pracuje zhruba 7000 lidí, a to včetně odloučených provozů v Ostravě, Bohumíně na Karvinsku, Starém Městě u Uherského Hradiště a Kladně. I s dceřinými firmami mají TŽ okolo 10.000 zaměstnanců. V roce 2016 podnik vyrobil 2,605 milionu tun oceli. Dosáhl čistého zisku 1,44 miliardy korun a tržeb 32,217 miliardy korun. Jediným akcionářem je mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka.

Prezident dnes během druhého dne své třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje ještě navštíví města Karvinou a Orlovou, kde v letošních prezidentských volbách získal nejvíce hlasů (v Karviné 75,27 procenta, v Orlové 76,69 procenta). Setká se tam s vedením měst i občany.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK