E15: Sazce loni klesl zisk o 2,7 procenta, tržby jí vzrostly

16.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Loterijní společnosti Sazka loni meziročně klesl čistý zisk o 2,7 procenta na 972,3 milionu korun. Tržby vzrostly o 9,2 procenta na 12,7 miliardy korun. Výsledky, které firma uvedla ve výroční zprávě ve Sbírce listin, dnes zveřejnil server E15.

Zhruba dvě třetiny tržeb připadaly na číselné loterie. Meziročně klesly o 4,8 procenta na 8,3 miliardy korun. Největší objem patřil Sportce, u které tržby vzrostly o pět procent na 5,9 miliardy korun. \"Růst tržeb ve Sportce byl způsoben především díky dlouhodobě vysoké úrovni Superjackpotu,\" píše se ve výroční zprávě.

Tržby z okamžitých loterií, tedy hlavně losů, meziročně vzrostly o čtvrtinu na 2,18 miliardy korun. Tržby z kurzových sázek vzrostly o 90 procent na 2,22 miliardy korun. \"V roce 2017 jsme spustili kurzové sázky na nové platformě, když SazkaBet se stal součástí herního portálu Sazka. Tím se výrazně zvýšilo množství předzápasových i live sázek. Výrazně se také zvýšil počet živých video přenosů,\" uvádí dále zpráva. Tržby z ostatních činností, například z poskytování služeb mobilního operátora SAZKAmobile, vzrostly o šest procent na 387 milionů korun.

Na výhrách Sazka loni vyplatila 7,3 miliardy korun, meziročně o 12,5 procenta více. Počet zaměstnanců se ke konci roku zvýšil o 12 procent na 394.

U loterijních her typu Sportky nebo Eurojackpotu, které jsou oficiálně povolené ministerstvem financí a dají se sázet pouze prostřednictvím terminálové sítě, tvoří tržní podíl Sazky v ČR zhruba 95 procent. O zbytek se dělí například Fortuna (hry Fortuna Loto, Fofr), Synottip (Synot Loto a Synot Keno) nebo Tipsport a Chance se hrou Korunka.

Sazka je nejstarší loterijní společnost v Česku. Je součástí mezinárodního holdingu Sazka Group, kam patří například podíly v řecké loterii OPAP, italském Lotto a rakouských Casinos Austria. Firmu Sazka Group založily v roce 2016 skupiny KKCG a EMMA Capital podnikatelů a miliardářů Karla Komárka a Jiřího Šmejce. Vložily do ní svá aktiva v oblasti loterií. KKCG má podíl 75 procent, EMMA čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK