Ropa mírně zlevňuje, Brent se ale drží nad 78 dolary za barel

16.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. května (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, vliv má zejména rostoucí kurz dolaru. Ten částečně zastínil zprávu o výraznějším poklesu zásob ropy v USA, než s jakým počítal trh. Cena severomořské ropy Brent vykazovala krátce před 18:00 SELČ pokles o 0,2 procenta na zhruba 78,30 USD za barel. Americká lehká ropa WTI byla levnější o 0,3 procenta a stála 71,10 dolaru za barel.

Dolar vůči koši hlavních světových měn vystoupil na téměř pětiměsíční maximum a právě sílu americké měny obchodníci označili za hlavní důvod, proč se ceny ropy nezvyšují. Silnější dolar zdražuje nákupy komodit obchodovaných v této měně.

Dalším dominantním faktorem byla zpráva amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA), že zásoby ropy v USA se v minulém týdnu snížily o 1,4 milionu barelů. Analytici přitom očekávali pokles o 763.000 barelů.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu dnes mezitím snížila odhad letošního růstu celosvětové poptávky po ropě. Na poptávku mají podle ní negativní dopad rostoucí ceny suroviny a omezování subvencí na pohonné hmoty v některých rozvíjejících se ekonomikách. Růst globální poptávky po ropě letos podle IEA dosáhne 1,4 milionu barelů denně. V předchozí prognóze jej odhadovala na 1,5 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 78,28 78,43 New York - NYMEX WTI červen 71,08 71,31

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK