Akcie v USA oslabily Trumpovy výroky o obchodu a růst cen ropy

17.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes v závěru obchodování oslabily výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa o obchodu a stoupající cena ropy. Především díky růstu výnosů z amerických dluhopisů ale zpevňoval dolar.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 54,95 bodu, tedy 0,22 procenta, na 24.713,98 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 2,33 bodu, neboli 0,09 procenta, na 2720,13 bodu. Index technologického trhu Nasdaq odepsal o 15,82 bodu, čili 0,21 procenta, na 7382,47 bodu.

Trump novinářům řekl, že nevěří, že dnes zahájené druhé kolo obchodních rozhovorů mezi Čínou a Spojenými státy, které se mají pokusit odvrátit hrozící obchodní válku mezi oběma zeměmi, dopadne k jeho spokojenosti. Čína a další státy včetně Evropské unie (EU) jsou podle jeho názoru pokud jde o obchod \"velmi rozmazlené\", protože od Spojených států vždy dostanou vše, co požadují. Jeho komentáře znovu zkalily naděje investorů na urovnání obchodních sporů mezi USA a ostatními zeměmi.

Cena severomořské ropy Brent se dnes kvůli neklidu na Středním východě poprvé od listopadu 2014 vyšplhala na 80 dolarů za barel. Investoři se obávají poklesu vývozu suroviny z Íránu po obnovení amerických sankcí v době, kdy dodávky ropy na trh jsou již tak dost napjaté. Nejvýše byla od listopadu 2014 i cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI). Vysoké ceny ropy nicméně na burze povzbudily energetické tituly.

Naopak pokles zaznamenaly po ohlášení hospodářských výsledků největší maloobchodní řetězec světa Walmart a technologická společnost Cisco Systems. Walmartu klesl v prvním fiskálním čtvrtletí čistý zisk o 29 procent na 2,13 miliardy USD (46,1 miliardy Kč). Cisco Systems sice ve stejném období překonala odhady analytiků jak v zisku tak v tržbách, investoři ale mají pocit, že firma ztrácí podíl na trhu.

Konkurencí rizikovějším aktivům typu akcií dnes byly i americké obligace. Výnos z desetiletých amerických dluhopisů vystoupal na 3,122 procenta, nejvýš za téměř sedm let.

Ziskovost amerických dluhopisů zvýšila na devizových trzích i atraktivitu dolaru. Posílila totiž očekávání, že americká centrální banka (Fed) by letos mohla ještě nejméně dvakrát zvednout základní úrokovou sazbu. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, přidával kolem 22:00 SELČ zhruba 0,1 procenta na 93,50 bodu.

Naopak se nedařilo euru, na dolar ztrácelo ve stejnou dobu 0,1 procenta na 1,1795 USD. Euro je pod tlakem kvůli politické situaci v zadlužené Itálii. Vznikající vláda protiimigrační a euroskeptické Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) by mohla požádat Evropskou centrální banku (ECB), aby zemi odpustila dluh ve výši 250 miliard eur (5,4 bilionu Kč). Ve středu euro kleslo na své letošní minimum 1,1763 dolaru.

vjn ngl

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK