Nezaměstnanost na Slovensku dosáhla nového minima 5,42 procenta

18.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 18. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v dubnu snížila na nové minimum 5,42 procenta z 5,55 procenta v březnu. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce. Nezaměstnanost v zemi klesá nepřetržitě už téměř dva roky, dlouhodobě je ale vyšší než v České republice, kde v dubnu dosáhla 3,2 procenta.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, v dubnu na Slovensku klesl proti březnu o více než 4200 na 149.611 lidí. Proti loňsku ubylo téměř 61.500 nezaměstnaných.

\"Vývoj ekonomiky má pozitivní trend. Zvyšuje se počet pracovních míst, což se přirozeně projevuje ve snižování nezaměstnanosti,\" řekl na tiskové konferenci ministr sociálních věcí Ján Richter. Dodal, že v dubnu začínají v různých odvětvích sezonní práce, což také přispívá ke zlepšení situace na trhu práce.

Úřady práce na Slovensku v závěru dubna evidovaly více než 80.500 neobsazených pracovních pozic u zaměstnavatelů. Podniky hledají pracovníky hlavně na různé dělnické pozice.

Slovenské firmy dlouhodobě upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a v uplynulém období začaly ve větším počtu zaměstnávat cizince.

Na začátku května začal na Slovensku platit zákon, který předpokládá zjednodušení podmínek pro zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU v nedostatkových profesích a v regionech s nezaměstnaností nižší než pět procent. Opatření se projeví v praxi po vytvoření seznamu nedostatkových profesí, podle ministra Richtera návrh počítá se 182 různými pracovními pozicemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK