Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 0,2 procenta

18.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně oslabily. Index PX ubral 0,2 procenta na 1104,6 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se opět dařilo akciím elektrárenské společnosti ČEZ. Největší propad zaznamenaly akcie výrobce cigaret Philip Morris ČR. Předchozí týden akcie posílily o téměř procento.

\"Uplynulý týden proběhl bez výraznějších informací, které by přinesly větší vzrušení na finančních trzích. Trh sledoval dění v Itálii, kde se formuje nová vláda. Prosakující informace o její programové náplni jsou znepokojivé především ve vztahu země k EU. Ze současné situace začíná být nervózní dluhopisový trh. Nervozita se odráží i na italských akciích. Lehká nervozita byla patrná i na domácí burze,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenaly akcie Philip Morris ČR, které ztratily 2,8 procenta na 15.100 Kč. Pondělní tisková zpráva ke změnám indexů MSCI obsahovala mimo jiné informaci, že akcie firmy budou vyřazeny z indexu MSCI Global Small Cap ke konci května.

Naopak nejvíce rostly akcie ČEZ, které posílily o dvě procenta na 576 Kč. Cena akcií ČEZ je podporována nadále rostoucí cenou elektrické energie, která od začátku roku již vzrostla o 12,5 procenta.

Příští týden by měl být relativně klidný, co se významných událostí týče. Investoři budou sledovat dění v Itálii a program nově vznikající vlády. \"Je patrné, že trh spíše přešlapuje na současných úrovních a vzhledem k absenci relativně významných informací očekáváme, že i příští týden se ponese v podobném gardu,\" odhadl analytik.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK