Co dělat, když nevím, kterou penzi si sjednat?

29.06.2006 | , Finance.cz
PENZE


Chcete si uzavřít smlouvu o penzijním připojištění, ale nevíte jak? Nic vám neříkají pojmy jako výsluhová penze? Pak si jistě nenechte ujít našeho Rádce.

Při uzavírání penzijního připojištění se musí vyplnit formulář vybraného penzijního fondu. Naštěstí v tomto případě nejsou zapotřebí žádná další potvrzení ani razítka, což v mnohém usnadňuje práci klientům i zaměstnancům fondů. Přesto se i v tomto případě může stát, že budete koukat na některou položku a přemýšlet, co v daném případě zaškrtnout. Proto jsme se rozhodli, že se na smlouvy koukneme podrobněji a poradíme vám se záludnostmi, které na vás číhají.

Prvním a asi největším úskalím je sjednání druhu penze. Často se stává, že lidé z důvodu neznalosti nebo obavy o vyšší poplatky zbytečně nesjednávají všechny druhy penzí a přicházejí tak o možnosti výplaty prostředků v netradičních situacích.

Starobní penze se sjednává automaticky. Jedná se o stěžení dávku penzijního připojištěn a je vyplácena doživotně účastníkovi, který splnil zákonem a penzijním plánem stanovená pravidla.

Kromě této základní dávky je možné si též sjednat i jiné druhy penzí. Mezi ně patří výsluhová, pozůstalostní a invalidní penze. Automatické sjednání u těchto druhů penzí neplatí a každý účastník si je musí zvolit sám.

Výsluhovou penzi si musí účastník sjednat ještě před vznikem nároku na starobní penzi. Prostředky evidované ve prospěch výsluhové penze jsou ukládány odděleně od prostředků na starobní penzi. Výplata této dávky je podmíněna splněním minimální pojištěné doby 15 let. Sjednání této penze není žádným způsobem zpoplatněné, a proto se zejména mladším lidem vyplatí dané políčko zaškrtnout.

Pozůstalostní penze je vyplácena oprávněným osobám po smrti účastníka. Náleží fyzické osobě, kterou účastník určil ve smlouvě. Je zde možnost také určit více osob a stanovit procentuální podíl u každé z nich. Pokud ve smlouvě uvedete oprávněné osoby, nezapomeňte zaškrtnout i políčko pro sjednání pozůstalostní penze.

Invalidní penze je vyplácena účastníkovi po přiznání plného invalidního důchodu ze zákonného důchodového pojištění. Doba pojištění nutná k získání nároku se pohybuje mezi 3 – 5 lety. Proto bychom všem účastníkům penzijního připojištění doporučili sjednání i tento způsob výplaty penze.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: PENZE