Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Přebytek zahraničního obchodu Číny mírně klesl, silně roste dovoz

Přebytek zahraničního obchodu Číny mírně klesl, silně roste dovoz

Finance.cz, 2010-10-13 15:26:17

Bilance zahraničního obchodu Číny skončila v září přebytkem 16,9 miliardy dolarů (asi 299,6 miliardy Kč), což je mírný pokles proti srpnu, kdy přebytek činil 20 miliard dolarů. Oznámil to tamní statistický úřad. Výsledek zaostal za odhady analytiků, kteří nepočítali s tak silným růstem dovozu.

Mírný pokles přebytku Číně přichází vhod. Peking je totiž hlavně s Washingtonem na ostří nože kvůli tomu, že nechce povolit rychlejší růst kurzu své měny jüan. To je podle Spojených států i některých dalších zemí jedna z příčin, proč má Čína tak vysoké obchodní přebytky.

Za dobrou zprávu lze považovat vytrvalý růst dovozu, který v posledních měsících zpravidla překonává odhady. To svědčí o tom, že Čína se mění a je čím dál méně závislá na vývozu. S růstem ekonomiky se zvyšuje i kupní síla obyvatel, takže roste domácí poptávka. Čína tak potvrzuje, že táhne zbytek světa z recese.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 13.10.2010

13:29 - Platy na Wall Street letos asi vzrostou na nový rekordUkazuje to studie ekonomického listu The Wall Street Journal. Podle něj si finančníci v úhrnu přijdou až na 144 miliard dolarů (zhruba 2,6 bilionu Kč).

07:38 - Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu zlata o 20 % na 1650 dolarůBanku k tomu vedou vyhlídky slabého oživení americké ekonomiky a nízké úrokové sazby.

15:26 - Přebytek zahraničního obchodu Číny mírně klesl, silně roste dovozTo svědčí o tom, že Čína se mění a je čím dál méně závislá na vývozu. Čína tak potvrzuje, že táhne zbytek světa z recese.

Reklama
   
Články Investujme.cz

Zobrazit další články
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz