Výdaje za blokaci zaplatí pojišťovna

29.03.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Platební karty pomalu, ale jistě vládnou světem. Kdo by chtěl sebou nosit vetší sumy peněz? Platební karta umožní mít peníze u sebe v okamžiku, kdy jsou potřeba, a přesto v bezpečí banky. Na neštěstí nemusíte ztratit jen peníze, ale také třeba platební kartu, a to může být poměrně drahá záležitost.

Téma týdne: Plastové peníze

V současné době má platební kartu téměř každý, a není se čemu divit, neboť většina transakcí a to i výplata mezd se provádí bezhotovostními platbami. Proč tedy po výplatě vybírat peníze, když si je můžeme nechat na účtu a platit pohodlně platební kartou?
Platební kartu stejně jako peníze lze ztratit. V případě ztráty platební karty je třeba okamžitě nahlásit ztrátu instituci, která platební kartu vydala. Ale i toto ohlášení neznamená absolutní ochranu před jejím dalším zneužití. Jednotlivé banky mají pro blokace platebních karet vlastní pravidla a postupy a  liší se také výše ručení klienta a poplatky za zablokování karty. S podmínkami dává klient souhlas, při přebírání platební karty, podpisem  smlouvy o platební kartě.


Blokace

Jednou z možností, jak zamezit zneužití karty při její ztrátě,  je její blokace. Blokace je dočasné nebo trvalé omezení práva používat platební kartu. Blokace se týkají pouze autorizované on-line transakce, tzn. jde o všechny transakce, které jsou provedeny elektronickými platebními kartami.

Embosovaná platební karta – je platební karta s tzv. reliéfním (plastickým) písmem, kterou lze použít i v prodejnách, které nejsou vybaveny elektronickým terminálem. Obchodník používá tzv. žehličku (imprinter - mechanický snímač), který sejme otisk všech údajů vyražených na kartě a zákazník údaje potvrdí svým podpisem. Na základě toho pak obchodník zúčtuje platbu.

V tomto případě je zablokování platební karty otázkou několika málo minut. V případě elektronické platební karty stačí k absolutnímu znemožnění jejího používání blokace katry v systému. Jinak je tomu u embosovaných karet.

Stoplistace

Zamezit zneužití embosovaných karet, se kterými je možné provádět neověřené transakce je poněkud složitější a také podstatně dražší. Stoplistace je  trvalé, nevratné zrušení práva používat platební kartu. Kartu již nelze nikdy používat. Číslo karty, jméno držitele a další náležitosti jsou zařazeny na mezinárodní stoplist. To je výrazně nákladnější a tedy i poplatek je vyšší.
 

Tabulka: Poplatky za provedení blokace / stoplistace u vybraných bank

/>
Název banky  Poplatek za stoplist Poplatek za blokaci
Česká spořitelna 500 Kč 200 Kč
ČSOB  2000 Kč 200 Kč
GE Money bank 2000 Kč 100 Kč
HVB BANK CR 1500 Kč 100 Kč
Komerční banka* 2000 Kč 150 Kč
POŠTOVNÍ SPOŘITELNA  2000 Kč 200 Kč

* stoplistace zlaté embosované karty přijde na 4000 Kč

Zdroj: www stránky bank


Jak platební kartu zablokovat?

Nejednodušším způsobem blokace i stoplistace platební karty se provést ji telefonicky, a to i ze zahraničí. U některých bank je možné zavolat na infolinku příslušné banky a nahlásit ztrátu operátorovi. Jiné banky mají speciální střediska pro blokaci. Pokud číslo neznáte, můžete se obrátit na jakoukoliv banku, která vydává stejný druh platebních karet nebo zavolat přímo na příslušnou asociaci.

Během reelativně krátké doby banka platební kartu zablokuje. U většiny bank nese majitel účtu náklady vzniklé zneužitím platební karty pouze do půlnoci dne nahlášení ztráty. Některé banky však mají tuto lhůtu prodlouženou až o 24 hodin, tedy do půlnoci následujícího dne po nahlášení ztráty karty. Po provedení blokace banky občas požadují potvrdit blokaci či stoplistaci osobně přímo na pobočce. V bance potom vyplníte hlášení o krádeži, které zohledňuje způsob jakým ke ztrátě karty došlo.


Pojištění zneužití platební karty v případě ztráty nebo odcizení

Pojistit lze téměř cokoli, tedy i možné zneužití platební karty. Banky ve spolupráci s pojišťovnami nabízí také pojištění zneužití platební karty. Toto pojištění se vztahuje na náhradu škody vzniklou zneužitím karty a to v určitém časovém úseku (např. Česká spořitelna - 96 hodin, ČSOB – 72 hodin, GE Money Bank - 72 hodin) před nahlášením ztráty bance v případě ztráty nebo odcizení. Pojištění se může vztahovat

  • na náhradu odcizené hotovosti vybrané z účtu  pomocí karty nebo na pobočce banky v důsledku přepadení,
  • na úhradu nákladů vynaložených  v souvislosti s výměnou ztracených odcizených klíčů, dokladů, apod. pokud k tomu došlo v souvislosti s odcizením karty,
  • na úhradu kompenzace poplatku za žádost o zablokování karty.


Limity pojištění jsou volitelné a záleží na variantě kterou si klient vybere. A ceny? Ty záleží právě na vybrané variantě. Pohybují se v řádech stokorun za rok. U některých karet, většinou těch dražších (Gold), již může být pojištění v určité variantě zahrnuto v ceně.

Ztráta karty může být nepříjemná, proto pokud nechcete nechat nic na náhodě je dobré si pojištění sjednat. Ušetří vám neplánované výdaje.

 

Platební kartyPokud vás zajímá, jaké jsou druhy a technologie platebních karet, jejich použití, s nimi spojené poplatky nebo jak řešit případné problémy s platební kartou, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>.


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ