Část pivovarů si stěžuje v Bruselu na státní pobídku Prazdroji

25.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Osmnáct českých pivovarů si společně stěžuje u Evropské komise na investiční pobídku, kterou loni přiznalo ministerstvo průmyslu a obchodu největšímu domácímu výrobci piva Plzeňskému Prazdroji. Pobídka činí zhruba 669 milionů korun a má formu slevy na dani z příjmu. Podání bylo k EK odesláno počátkem týdne, řekl ČTK prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Podle MPO byla pobídka udělena v souladu s platným zákonem. Prazdroj již dříve námitky konkurentů odmítl.

Podle Fuska podpora největšímu hráči se 44procentním podílem na výrobě může negativně ovlivnit soutěž na pivovarském trhu. Stěžovatelé proto žádají, aby byla pobídka zrušena nebo poskytnuta i ostatním výrobcům. V Česku neuspěli, a proto se obrátili na Brusel. "České úřady říkají, že je to legitimní. My tvrdíme že je to nelegitimní, zejména pokud je podpořen hlavní hráč na trhu," uvedl Fusek.

Prazdroj prý měl zájem získat obdobnou investiční pobídku již v roce 2004, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ji nepovolil. Dospěl k závěru, že narušení soutěže při udělení pobídky převáží nad výhodami vyplývajícími pro ČR z dané investice, řekl dříve Fusek.

Podle MPO pobídku udělil Prazdroji bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Schválil ji i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nynější ministr Martin Říman je podle mluvčího Tomáše Bartovského kritikem současného systému pobídek, ale nemá moc ho zásadně změnit. Novela zákona, která je nyní ve Senátu, má alespoň více otevřít pobídky i menším firmám, uvedl Bartovský. Minimální výše podpořené investice se má totiž snížit z 200 na 100 milionů korun.

Podle mluvčího Plzeňského Prazdroje Vladimíra Juriny byla pobídka poskytnuta na rozšíření exportních kapacit a je podmíněná vlastní investicí firmy za zhruba 1,5 miliardy korun. Prazdroj již postavil novou stáčírenskou halu a exportní linky, které se budou dále rozšiřovat. Z pobídky prý ale zatím nečerpal ani korunu. Během deseti let si může firma daň z příjmu snížit dohromady o 669 milionů, ovšem s tím, že v každém roce nesmí odvést státu méně než v roce předchozím. Slevu tedy může uplatnit jen na meziroční navýšení daně, které ale nemůže zcela vynulovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK