MfD: Ruská Nomos Bank zveřejnila svou akcionářskou strukturu

26.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Ruská Nomos Bank, s níž chce skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vytvořit do konce roku mocný bankovní holding, oznámila tento týden oficiální složení svých akcionářů. Největší slovo představující pětinu akcií má dle zveřejněných údajů Alexandr Nesis, jeden z nejzámožnějších Rusů a petrohradských byznysmenů. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

V bance má významný podíl ještě dalších pět akcionářů. O půl procenta méně akcií než Nesis vlastní podnikatel Igor Finogenov, který Nomos Bank v roce 1992 zakládal. V současnosti je šéfem Euroasijské rozvojové banky, která podniká v Rusku a v Kazachstánu.

Generálním ředitelem Nomos Bank je Dimitrij Sokolov, jenž začínal v roce 1992 jako šéf měnového oddělení. Momentálně vlastní 16 procent. Patnáct procent mají dále Alexej Gudaitis a Nikolaj Dobrinov. Desetinu akcií drží Igor Tsyplakov.

Zajímavá jména jsou podle deníku i mezi členy dozorčí rady. Sedí v ní například Ilja Južanov, bývalý šéf ruského antimonopolního úřadu, který působí také v energetickém ruském obru RAO JES. Dalším dozírajícím mužem je Alexandr Natalenko, který od roku 1996 pět let působil jako náměstek ministra pro přírodní zdroje Ruské federace.

O společném podniku finanční společnosti Home Credit&Finance Bank ze skupiny PPF a moskevské Nomos Bank informovala média tento měsíc. Podle ruského deníku Kommersant se o konkrétní podobě majetkového podílu obou stran má rozhodnout do srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK