Wolfowitz viní ze své rezignace v SB média a situaci uvnitř banky

28.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. května (ČTK) - Za odchodem prezidenta Světové banky Paula Wolfowitze z funkce stála především média a celková nálada v bance, kterou dnes Wolfowitz v rozhovoru na zpravodajské stanici BBC označil za rozpálenou. Wolfowitz rezignoval 17. května, kdy podlehl obvinění, že své přítelkyni zajistil nadstandardní kariérový postup.

"Emoce byly tak rozpálené, že podle mého názoru nebylo možné dokončit to, co jsem se chtěl dokončit kvůli lidem, na nichž mně opravdu záleží," řekl. Wolfowitz se před rezignací hájil do poslední chvíle, aby se očistil od nařčení.

"Všichni už pak reagovali na sérii nepřesných informací, a když už jsme se dostali k tomu, co se blížilo přesnosti, emoce byly příliš vysoké," řekl Wolfowitz. Ten před příchodem do banky působil na ministerstvu obrany a byl pravou rukou amerického prezidenta George Bushe při přípravách války v Iráku.

Proti Wolfowitzově zvolení v roce 2005 vystupovaly hlavně evropské země, které v jeho nynější kauze také nejvíce volaly po jeho odchodu. Nejvíce do Světové banky nadále přispívají Spojené státy, až s odstupem jsou největší evropské země.

Prezidentem Světové banky je tradičně Američan, zatímco sesterskou organizaci Mezinárodní měnový fond vede Evropan. Wolfowitz řekl, že by rád ve vedení banky viděl zástupce afrických zemí. "Myslím, že pokud máme brát hlas Afriky vážně, tak tam těch hlasů musí být víc," řekl. Víc Afričanů by podle něj mělo být i mezi řadovými zaměstnanci banky.

Wolfowitzova rezignace je platná k 30. červnu a zatím není jasné, kdo v čele banky bude po něm. Bush řekl, že rozhodnutí v této záležitosti učiní brzy, nic bližšího ale zatím nesdělil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK