Lesy ČR vypíší 258 výběrových řízení na tříleté smlouvy

29.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 29. května (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nejpozději do 8. června vypíše 258 výběrových řízení na tříleté smlouvy. Jediným kritériem soutěží v hodnotě miliard korun bude cena. Řekl to generální ředitel LČR Jiří Holický. Lesnické firmy chystané, takzvaně střednědobé tendry LČR kritizují.

Zakázky by měly firmy plnit od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2010. Dosud firmy ve státních lesích pracují na základě časově omezených zakázek, které jim podnik zadal na likvidaci kalamity po lednovém orkánu Kyrill. Ve druhém pololetí letošního roku by se mělo v lesích pracovat na základě 278 tendrů, jež podnik nyní vyhodnocuje.

Lesnickým firmám se zejména nelíbí, že podnik chce díky chystaným tendrům získat větší kontrolu nad lukrativním prodejem dřeva. LČR kritiku odmítají. Podle Holického by nové tendry měly v hospodaření ve státních lesích nastolit transparentní prostředí, uklidnit situaci a přinést podniku vyšší zisky.

LČR již dříve uvedly, že chtějí změnou obchodní politiky do roku 2010 zvýšit čistý zisk na 2,2 miliardy korun proti loňským zhruba 1,7 miliardy. Ministr zemědělství Petr Gandalovič dal již dříve najevo, že novou koncepci hospodaření LČR podporuje.

Na základě střednědobých tendrů by si LČR měly ve své režii zobchodovat polovinu dřeva, které jim firmy za úplatu vytěží a připraví na odvozní místo. Tento objem dřeva LČR přímo prodají zpracovatelům dřeva, část zobchodují přes komoditní burzu a elektronickou aukci. Druhou polovinu dřeva LČR asi z desetiny nabídnou k prodeji takzvaně "na stojato" v aukci a zbytek si podle smlouvy o prodeji dříví vytěží a prodají samotní vítězové tendrů.

S minulými lety nejsou plánované podíly obchodních kanálů se dřevem podle Holického srovnatelné, protože se hospodařilo podle několika typů smluv. Letos, kdy jsou práce v lesích ovlivněny větrnou kalamitou, si LČR obchodují asi 45 procent dřeva, a to přes Hradeckou lesní a dřevařskou společnost (HLDS). V HLDS vlastní LČR poloviční podíl.

Budoucí vztah k HLDS bude státní podnik podle Holického teprve řešit. V úvahu například přichází získání všech akcií HLDS do vlastnictví LČR. Zatím je podle Holického s HLDS uzavřena takzvaná dohoda o narovnání, podle níž bude HLDS dříví státního podniku obchodovat jen do konce letošního roku a v roce 2008 zobchoduje dřevo již jen pro celulózku Biocel Paskov.

Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů tvrdí, že záměry Lesů ČR v zadávaní zakázek a obchodování se dřevem vyvolají další spory a prohloubí krizi v odvětví. Tendry podle konfederace obsahují model obchodování s dřevem, který je pro stát rizikem, že nedosáhne maximálního výnosu. Zároveň prý tento model ohrožuje zpracovatele, protože může pokřivit trh neúměrným prostorem pro subjektivní zásahy a korupci.

Spory o tendry na lesnické práce trvají od roku 2004, kdy tehdejší generální ředitel Kamil Vyslyšel vypsal první tendr podle kontroverzních pravidel. Všechna výběrová řízení, která podnik od roku 2004 vypsal, vždy některá část lesnických firem podrobovala tvrdé kritice a označovala je za netransparentní a nezákonná. Postup LČR v minulých tendrech označily za chybný i Evropská komise a český antimonopolní úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK