Stát podle některých pivovarů nezdůvodnil svou dotaci Prazdroji

29.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Stát údajně dosud neuvedl, na základě jakých kritérií se loni rozhodl udělit Plzeňskému Prazdroji státní dotaci na podporu vývozu ve výši přes 680 milionů korun. Novinářům to řekl prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Celkem 18 malých a středních českých pivovarů si na tuto státní pobídku stěžuje u Evropské komise.

Podle těchto 18 pivovarů je příspěvek dominantnímu hráči na trhu s téměř polovičním podílem protiprávní a diskriminační a ohrožuje jejich podnikání. Udělen byl prý navíc navzdory nesouhlasu antimonopolního úřadu a rozhodnutí soudu.

Podle Fuska se pivovary o dotaci Prazdroji dozvěděly až letos na základě údajů na internetových stránkách ministerstva. "V tabulce, komu byla dotace udělena, je tam šalamounsky napsáno kraj: Plzeňský, důvod přidělení: Jižní Afrika. Není tam komu, za co a v žádném případě tam nejsou technická ani jiná zdůvodnění," uvedl Fusek.

Zástupci 18 menších a středních pivovarů se tak podle Fuska nejsou schopni dopátrat, kdo konkrétně a jak o udělení dotace rozhodl a jak vypadá dokument o rozhodnutí. "My do toho nemáme právo ani nahlédnout. Je to veřejná pobídka, a přesto je tajné, proč se to dalo a jak se to vyhodnotilo," míní Fusek.

Mluvčí Plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina již dříve uvedl, že pobídka byla poskytnuta na rozšíření exportních kapacit a je podmíněná vlastní investicí firmy za zhruba 1,5 miliardy korun. Prazdroj již postavil novou stáčírenskou halu a exportní linky, které se budou dále rozšiřovat. Z pobídky prý zatím nečerpal ani korunu.

Státní dotace Prazdroji navíc podle 18 pivovarů nesplňuje podmínky pro udělování obdobných pobídek. "Stát chudým bere a bohatým dává. Dotace je sice formálně určena na podporu vývozu, ale fakticky se jedná o podporu další expanze Prazdroje na domácím trhu, která negativně ovlivní konkurenční prostředí," řekl Fusek.

V nové stáčírenské hale však Prazdroj podle Fuska stáčí veškerou produkci, nejen tu určenou pro export. Podle generálního ředitele pivovarů Zubr, Holba a Litovel Petra Fridricha navíc nesplňuje pobídka obecné pravidlo, že musí být použita na investici vytvářející mimo jiné více pracovních míst. "V tomto případě nová stáčírna nahradí starou, takže ubude pracovníků, neboť nové stroje jsou vedeny k větší automatizaci," podotkl.

Státní dotaci ve formě možnosti Prazdroje odepsat v následujících letech z daní přes 680 milionů korun schválil podle údaje pivovarů tehdejší ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) po volbách do sněmovny v loňském červnu.

Prazdroj prý měl zájem získat obdobnou investiční pobídku již v roce 2004, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ji nepovolil. Dospěl k závěru, že narušení soutěže při udělení pobídky převáží nad výhodami vyplývajícími pro ČR z dané investice, řekl již dříve Fusek. Prazdroj se poté obrátil na soud, který dal za pravdu úřadu, Prazdroj však žádost podal znovu a bylo mu vyhověno, uvedli dnes zástupci pivovarů.

Během deseti let si může firma snížit daň z příjmu o uvedenou sumu, ovšem s tím, že v každém roce nesmí odvést státu méně než v roce předchozím. Slevu tedy může uplatnit jen na meziroční navýšení daně, které ale nemůže zcela vynulovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK