České poště loni klesl zisk o dvě třetiny na 331 milionů Kč

29.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - České poště loni kvůli jednorázovým účetním operacím klesl zisk před zdaněním téměř o dvě třetiny na 331 milionů korun. Bez započtení operací, které souvisejí s přechodem na akciovou společnost, by státní firma skončila s miliardovým ziskem. Podnik, který s 38.000 lidmi patří k největším zaměstnavatelům v zemi, to uvedl v tiskové zprávě.

"Mimořádné operace ve výši 666,9 milionu Kč sice na jedné straně způsobily pokles vykazovaného zisku před zdaněním, na druhé straně ale napravují historické nepřesnosti v účetnictví, a zejména umožňují vykazování přesnějších výsledků v letech následujících," uvedl ekonomický náměstek Ladislav Musil. Výsledky se prý nyní více přiblíží mezinárodním účetním standardům.

Pošta loni doručila 900 milionů listovních zásilek a 26 milionů balíků. Do druhého dne firma doručila 94 procent zásilek, což je o dva procentní body méně než v roce 2005. Celkové provozní výkony se zvýšily o dvě procenta, zejména díky růstu tržeb z poštovního provozu a tržeb z obstaravatelské činnosti.

Česká pošta provozuje 3400 poboček. Vedení firmy loni zahájilo přípravy na transformaci ze státního podniku na akciovou společnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK