Americké akcie díky fúzím rostly, ropa a Čína brzdily

30.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. května (ČTK) - Americký akciový trh v úterý vzrostl s pomocí vlny zpráv o fúzích a akvizicích. Vzestup však zabrzdil pokles akcií ropných společností a večerní zásah Číny proti přehnanému růstu na čínských burzách. Na devizovém trhu zpevnil japonský jen, který reagoval na čínské zvýšení poplatku za obchodování s akciemi.

Dow Jonesův index nakonec stoupl o 0,1 procenta na 13,521,34 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,58 procenta na 2572,06 bodu.

Série navrhovaných akvizic i zpráva o zlepšené důvěře spotřebitelů podpořily optimistický výhled akciových trhů i celé ekonomiky. Další propad cen ropy však srážel dolů akcie ropných společností, což oslabovalo celý trh.

Na konci obchodování většinu zisků smazala zpráva z Číny. Čínské ministerstvo financí zvýšilo kolkovné na obchodování s akciemi na 0,3 procenta z nynějších 0,1 procenta ve snaze ochladit prudce rostoucí trh. Tento krok odráží obavy vlády z nebezpečného přehřátí trhu, jehož hlavní šanghajský index letos vzrostl již o 62 procent po loňském vzestupu o 130 procent.

Čínský krok se odrazil i na devizovém trhu. Kurz jenu ke konci obchodování mírně zpevnil a euro se vzdálilo od rekordního maxima k japonské měně. Zásah Pekingu může na celém finančním trhu zvýšit citlivost vnímání rizik ze strany investorů. To nyní pro devizové investory znamená omezovat rizikové nákupy měn s vysokými úroky - tyto obchody jsou financovány prodeji japonského jenu, což letos tlačí kurz jenu dolů.

Jen k dolaru nakonec stoupl na 121,64 JPY z pondělního závěru 121,75 JPY. K euru jen posílil na 163,61 JPY z předchozích 163,68 JPY a předchozího nového minima 164,28 JPY. Dolar k euru sestoupil až na 1,3520 USD, skončil však bez větší změny kolem 1,3450 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK