Japonské akcie ve středu oslabily, jen posílil

30.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. května (ČTK) - Japonské akcie po propadu čínského akciového trhu oslabily. Akcie v Šanghaji klesly o šest procent kvůli oznámení, že vládá zvyšuje úřední poplatek za obchodování na trhu. Investoři se obávají, že zvýšení poplatku výrazně omezí obchodování na čínském trhu a může srazit i světové akciové trhy a zvýšit nechuť k rizikovým operacím. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 84,30 bodu, tedy 0,5 procenta, na 17.588,26 bodu.

Akcie společnosti Chugai Pharmaceutical kvůli snížení ratingu klesly o více než sedm procent. Za horším ratingem stojí podle makléřské společnosti nižší cena léku na rakovinu. Oslabily také výrobci elektronických součástek, jako Kyocera. Důvodem byl nečekaný pokles průmyslové výroby v dubnu, který může znamenat zpomalení poptávky po japonském vývozu.

Japonská měna pokračovala v oživení. Jenu pomohl pokles čínských akcií, který přiměl investory dále omezit rizikové pozice. "Devizový trh se kymácí mezi nadějí a zoufalstvím kvůli vývoji čínských akcií," komentoval situaci na trhu obchodník HSBC Kosuke Hanao.

V závěru obchodování euro k jenu oslabilo o téměř 0,2 procenta na 163,20 JPY. Během dne se propadlo až na 163,05 JPY. Dolar k jenu klesl o 0,2 procenta na 121,40 JPY. Kurz dolaru k euru se téměř nezměnil a obchodoval se za 1,3445 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK