O povolenky na znečišťování stále nepožádala asi desetina provozů

30.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. května (ČTK) - Zhruba 150 až 170 českých firem stále nepožádalo o takzvané integrované povolení pro vypouštění znečišťujících látek, a hrozí jim proto, že od podzimu nebudou moci vyrábět. Povolení nařídila Evropské unie, do 30. října ho má mít zhruba 1800 provozů. Jeho vyřízení ale trvá několik měsíců a Pokud ho firmy nezískají včas, hrozí jim pokuta či dokonce zastavení výroby, řekl na brněnských Ekologických veletrzích Jan Maršák z ministerstva životního prostředí.

V integrovaném povolení se hodnotí celkový vliv podniku na přírodu. Pro znečišťování všech složek životního prostředí platí jedno povolení. Podle některých odborníků ale evropská norma požaduje integrované povolení od více firem, než je nutné. Firmy se o povinnosti dozvěděly v roce 2002. Řada z nich se podle Maršáka "probudila" až teď, půl roku před vypršením termínu. Největší problémy se očekávají ve Středočeském kraji, kde je žadatelů o povolenku nejvíc.

Mezi otálejícími jsou hlavně slévárny, potravinářské firmy a zemědělci. "Ve srovnání s průmyslem, kde se ekologie řeší již delší dobu, se v zemědělství environmentální hledisko prosazuje až nyní a řada podniků začínala prakticky od nuly," vysvětlil Maršák. Ze 120 potravinářských podniků by žádosti mělo podat ještě asi osmina a ze 420 chovatelů drůbeže a prasat sedmina.

Stihnout se to ještě dá, i když zbývá jen málo času, míní Maršák. Ministerstvo teď podle něj ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí řeší, jak se opozdilcům zachová. Podnikům hrozí pokuta až sedm milionů nebo dokonce uzavření provozu.

Podle odborníků se na integrovaných povolenkách ukázalo třeba i to, jak firmy přistupují ke zveřejňování informací o přístupu k ekologii. Podle analýzy, kterou v roce 2005 zpracovalo ministerstvo životního prostředí, podávají pravidelně zprávy o emisích, odpadech a ekologických opatřeních hlavně velké firmy, platí to pro tři ze čtyř podniků s více než 250 zaměstnanci. U menších společností se podíl snižuje až na 11 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK