Ekonomika v 1. čtvrtletí udržela růstové tempo 6,1 pct

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Česká ekonomika v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 6,1 procenta a udržela tak tempo růstu z posledního čtvrtletí roku 2006. Hospodářství táhly vzhůru především výdaje domácností na konečnou spotřebu. V loňském prvním čtvrtletí vzrostl hrubý domácí produkt podle zpřesněných údajů o 6,6 procenta. Odhady vývoje HDP dnes zveřejnil Český statistický úřad. Údaje odpovídají očekáváním ekonomů.

V běžných cenách HDP v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 9,9 procenta na 816,1 miliardy korun. Zvýšení však výrazněji než jindy eliminovaly cenové vlivy, zejména vývoj směnných relací v zahraničním obchodě, uvedl ČSÚ. Úhrnná cenová hladina měřená deflátorem HDP vzrostla nejvíce za poslední dva roky.

Po vyloučení vlivu sezónnosti a počtu pracovních dní se ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2006 výkon ekonomiky zvýšil o 1,5 procenta. "Výsledky za uplynulé čtvrtletí naznačují, že změny trendů klíčových makroekonomických agregátů ovlivňujících poptávku po HDP, které se začaly projevovat ve druhé polovině minulého roku, jsou trvalejšího charakteru," poznamenal k výsledkům ČSÚ. V reálném vyjádření se podle něj vytratil přínos zahraničního obchodu. Na nabídkové straně se zvyšuje poptávka, kterou přináší rostoucí produkce a hrubá přidaná hodnota zejména ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví a obchodě.

Na růstu hrubé přidané hodnoty ve stálých cenách se podílelo především objemově nejvýznamnější odvětví zpracovatelský průmysl. V něm se nejvíce dařilo rozvíjet výrobu strojů a zařízení, kovodělných výrobků a produktů automobilového průmyslu. Vysoce nadprůměrný růst zaznamenalo stavebnictví, jemuž přála mírná zima. Ta se naopak záporně podepsala na tvorbě přidané hodnoty v energetickém průmyslu a zásobování teplem, kde došlo k propadu o více než 40 procent.

Výdaje domácností na konečnou spotřebu vzrostly ve srovnání se stejným obdobím minulého roku reálně o 6,7 procenta, nejvíce za posledních 13 čtvrtletí. Nejvyšší přírůstky byly zaznamenány u výdajů na vybavení a údržbu domácností, pořízení a provoz motorových vozidel, dále u výdajů na odívání a obuv a na audio a video techniku.

Meziroční růst tvorby hrubého fixního kapitálu výrazně meziročně zpomalil na 1,5 procenta z 8,1 procenta ve 4. čtvrtletí 2006.

Vývoj zahraničního obchodu zbožím a službami v běžných cenách, jehož meziroční přebytek se zvýšil o 9,8 miliardy Kč, byl při převodu do cen předchozího roku výrazně ovlivněn změnou směnných relací. Zatímco vývozní ceny se v průměru meziročně nezměnily, dovozní ceny klesly o 2,3 procenta.

HDP v zemích EU 27 vzrostl v prvním čtvrtletí podle odhadu Eurostatu z 1. června meziročně o 3,2 procenta, z toho v eurozóně o tři procenta. Na Slovensku se HDP zvýšil o devět procent, v Polsku o 6,8 procenta, v Německu o 3,6 procenta, v Rakousku o 3,2 pct a Maďarsku o 3,1 procenta.

V souladu se zveřejněnou revizní politikou provedl Český statistický úřad pravidelnou běžnou revizi ročních národních účtů za roky 2004 a 2005. Do úpravy se letos navíc promítly i změny související se sledováním služeb ve vztahu k zahraničí, na nichž se shodly Česká národní banka a ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK