ČSÚ: Inflace v květnu zmírnila na 2,4 procenta

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v květnu zpomalilo na 2,4 procenta z 2,5 procenta v dubnu. Oznámil to Český statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se ceny zvýšily o 0,4 procenta. Za růstem cen stojí zdražení v odvětví dopravy a vyšší ceny alkoholických nápojů a tabáku. Ekonomové podobný vývoj očekávali.

Zpomalení cenového růstu nastalo u potravin a nealkoholických nápojů. Sezónní ceny zeleniny včetně brambor v květnu stouply o 5,9 procenta, zatímco v dubnu vzrostly o 24,8 procenta. Výrazně zpomalil i růst cen v oddíle pošty a telekomunikace. Důvodem bylo zvýšení telefonických a telefaxových služeb v loňském květnu.

Meziroční růst spotřebitelských cen nejvíce ovlivnily vedle alkoholu a tabáku také bydlení (růst o 7,9 procenta), voda, energie a tuhá paliva (růst o 16,8 procenta). Čisté nájemné vzrostlo v bytech s regulovaným nájemným o 11,4 procenta a v bytech s tržním nájemným o 1,2 procenta. V oddíle alkoholické nápoje a tabák zrychlil růst cen tabákových výrobků na 14,5 procenta z dubnových 11,7.

Na meziroční snížení cenové hladiny působil pokles cen v dopravě, kde ceny pohonných hmot přes jejich meziměsíční růst zůstaly o 2,9 procenta nižší než loni. Snížily se i ceny osobních dopravních prostředků, a to o 2,3 procenta.

Meziměsíční růst cenové hladiny způsobilo hlavně třetí měsíc pokračující zvyšování cen pohonných hmot, které v květnu představovalo 4,3 procenta. Také ceny tabákových výrobků po čtyři měsíce trvajícím růstu vzrostly v květnu o dalších 2,6 procenta. V oddíle bydlení vzrostlo čisté nájemné v bytech s regulovaným nájemným o dvě procenta. Meziměsíční pokles cen potravin a nealkoholických nápojů způsobila zejména levnější zelenina. Naopak ceny pekárenských výrobků a obilovin vzrostly o 2,5 procenta a ceny masa o 1,1 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 2,1 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než v dubnu.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU podle předběžných údajů Eurostatu v dubnu klesl proti předchozímu měsíci o desetinu bodu na 2,2 procenta. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 8,8 procenta) a Maďarsku (o 8,7 procenta) a nejméně ve Francii (o 1,3 procenta). Na Slovensku zpomalil růst spotřebitelských cen v dubnu na dvě procenta. V ČR podle předběžných výpočtů harmonizovaný index v květnu meziměsíčně vzrostl o 0,4 procenta, meziročně zpomalil na 2,4 procenta. Bleskový odhad meziročního růstu pro eurozónu za květen 2007 činí 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK