Japonské akcie oslabily

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. června (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes na burze v Tokiu snižovaly a kopírovaly vývoj na dalších burzách v Asii. Akcie na většině trhů klesají v obavách, že úrokové sazby ve světě jsou na vzestupu, což pro akcie není dobrá zpráva. Naopak dolar z těchto očekávání těží a zájem o něj mají investoři, kteří hledají vyšší výnosy.

Index Nikkei 225 klesl o 274,29 bodu a den uzavřel slabší o 1,52 procenta na hodnotě 17.779,09 bodu. Širší index Topix klesl o 1,32 procenta a končil na 1756,16 bodu.

Obavy z dalšího růstu sazeb ovlivnily kurzy akcií firem, které se pohybují na realitním trhu, oslabovaly ale i další akcie, které reagují na změny sazeb. Ztrátám se nevyhnula například automobilka Honda Motor a další velcí vývozci, u nichž se projevily nepříznivé dopady ztrát na burzách v dalších zemích.

Obavy z růstu úroků se podepsaly i na trhu dluhopisů. Jejich ceny zamířily prudce dolů, takže výnosy papírů s pětiletou splatností se dokonce vyšplhaly na historické maximum.

"Akcie, které se nakupovaly kvůli vysokému dividendovému výnosu, se budou teď prodávat," poznamenal šéf akciových obchodů v makléřské společnosti Nozomi Securities Takahiko Murai. Zájem se podle něj přesune k akciím firem s nízkým zadlužením a celkově dobrou finanční situací.

"Na trhu se patrně začíná spekulovat, že investoři mohou přesunout peníze do Evropy. Peníze z akcií mohou jít do dluhopisů, nebo aktiva denominovaná v dolarech do aktiv denominovaných v eurech," myslí si ředitel japonské součásti Bear Stearns Hiroaki Kuramoči. "Jsou tady obavy, že se začne měnit skladba portfolií," dodal.

Evropská centrální banka ve středu zvýšila základní úrok na čtyři procenta a dala najevo připravenost znovu sazby zvýšit, pokud si to situace vyžádá. Základní sazba je nyní v eurozóně na šestiletém maximu a vzhledem k tomu, že ekonomika vykazuje silný růst, analytici s dalším zvyšováním sazeb počítají jako s hotovou věcí.

Na devizovém trhu se dolar prodával v kurzu 1,3424 USD, a zpevnil tak z 1,3508 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem ale zůstal beze změn na 121,20 JPY, zatímco euro vůči jenu oslabilo na 162,69 z předchozího kurzu 163,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK