Koruna dopoledne oslabila na 28,47 Kč/EUR a 21,25 Kč/USD

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Česká měna během dnešního dopoledne nabírá ztráty. Její kurz k euru klesl před 11:00 na 28,47 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna znovu výrazně oslabila a obchodovala se na 21,25 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Ráno byla zveřejněna velice důležitá čísla z domácí ekonomiky - hrubý domácí produkt za první čtvrtletí a květnová inflace. "Obě čísla se od tržních očekávání lišila minimálně. Jejich dopad na korunu může být mírně negativní kvůli nepatrně nižší inflaci," upozornil analytik Patrie Tomáš Vlk.

Dalším faktorem, který působí na pokles koruny, je podle Vlka vývoj v regionu. Jeho čtvrteční pokles se u koruny příliš neprojevil, je prý možné, že negativní tlak oddálily obavy z dobrých českých čísel. "Poté, co čísla lepší než očekávání nebyla, koruna ztrácí," podotkl Vlk.

Dolar se vůči euru prokousal už pod hranici 1,3400 a obchoduje se na 1,3395 USD/EUR. Americké měně svědčí posun očekávání ohledně sazeb americké centrální banky Fed, kde se začíná spekulovat o zpřísnění politiky. Pozitivní vliv má podle Vlka i odklon investorů od rizikovějších aktiv. Co na jedné straně tlačí korunu a střední Evropu dolů, na druhé straně pomáhá dolaru, vysvětlil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK