Státy EU se shodly na financování Galilea z veřejných peněz

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 8. června (zpravodaj ČTK) - Členské státy Evropské unie se dnes shodly, že projekt navigačního systému by měl být financován z veřejných peněz. Novináře o tom dnes informoval diplomatický zdroj. V podstatě se tak státy EU postavily za návrh Evropské komise, která se změnou financování snažila odvrátit případný krach celého projektu.

Původně mělo velkou část nákladů na vybudování systému nést konsorcium sedmi velkých evropských firem. Obávalo se však o ziskovost projektu a od vybudování Galilea v podstatě odstoupilo. Evropská komise pak navrhla v polovině května, aby odpovědnost a náklady za vývoj infrastruktury převzala unie, zatímco soukromý sektor by pak financoval provoz Galilea.

Otázkou však nadále zůstává, odkud členské státy potřebné peníze (zhruba 3,5 miliardy eur) na vybudování systému o 30 satelitech, který má být konkurencí americkému GPS, vezmou. "K této diskusi jsme se dnes vůbec nedostali. Potřebujeme trochu času," uvedl zdroj. Podle něj však již ve hře není možnost, že by rozjezd projektu financoval veřejný sektor ve spolupráci se soukromým.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK