Klientům Union banky a Plzeňské banky se možná peníze vrátí

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Klienti bývalé Union banky a Plzeňské banky mají znovu šanci získat většinu svých vkladů v těchto zkrachovaných finančních institucích. Senát dnes v prvním čtení podpořil návrh zákona, podle kterého by klienti měli nárok na výplatu dodatečné náhrady ve výši 90 procent veškerých pohledávek z jejich vkladů, a to až do čtyř milionů korun. Odškodnění by se mělo týkat pouze fyzických osob, nikoli firem.

Návrh předložila senátorka Soňa Paukrtová, podle níž by stát na odškodnění vyplatil zhruba 950 milionů korun. V případě Plzeňské banky by nárok na odškodnění mělo 15 vkladatelů z celkového počtu 1875, v případě Union banky pak 1777 jejích klientů. Podle senátorky by měli mít stejné postavení jako vkladatelé dříve zkrachovalých bank.

Paukrtová připomněla, že podobné odškodnění klientů obou bank už parlament jednou schválil. Tuto normu však v únoru zrušil Ústavní soud na návrh Paukrtové a dalších senátorů kvůli nestandardnímu způsobu schválení ve sněmovně. Byla přidána k nesouvisejícímu zákonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK