EU souhlasila se zahrnutím aerolinek do systému s povolenkami

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 8. června (zpravodaj ČTK) - Členské státy Evropské unie dnes jednomyslně souhlasily s tím, aby bylo do systému emisních povolenek zahrnuto i letectví. Novinářům to dnes na tiskové konferenci oznámil německý ministr dopravy a výstavby Wolfgang Tiefensee. Podle něj však tento krok nesmí ohrozit konkurenceschopnost aerolinek.

"Vím, že letecký průmysl je velmi důležitý, ale na druhé straně emise oxidu uhličitého prostě musí být sníženy," řekl Tiefensee.

Evropská komise již v prosinci roku 2006 navrhla, aby byl do systému emisních povolenek zahrnut i letecký průmysl, protože letadla patří k největším producentům emisí oxidu uhličitého, který je z velké části odpovědný za oteplování celé planety.

Zatím však stále nejde o konečný návrh a bude se na něm ještě pracovat. Poté jej budou muset schválit nejen členské státy EU, ale i Evropský parlament. Pokud se tak stane v dohledné době, celé "schéma" by mělo vstoupit v platnost v roce 2011, kdy by se systém emisních povolenek týkal všech letů v rámci Evropské unie. O rok později by se přitom celý systém rozšířil i na mezinárodní lety, které by měly zastávku na některém z letišť v EU.

Aerolinky jsou však ostře proti. Podle studie poradenské společnosti Ernst&Young by si tento krok vyžádal obrovské náklady na straně leteckého průmyslu, přičemž zisky aerolinek by od roku 2011 do roku 2022 klesly o zhruba 40 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK