USA kvůli sporu o patenty zakázaly dovoz některých telefonů

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 8. června (ČTK) - Spojené státy zakázaly budoucí dovoz některých pokročilých mobilních telefonů, které využívají technologii americké společnosti Qualcomm. Rozhodla o tom tamní Komise pro zahraniční obchod (ITC), která tak reaguje na patentový spor mezi Qualcommem a další americkou společností Broadcom. Většina telefonů, které se v USA prodávají, se dováží z jiných zemí, převážně z Asie.

Krok úřadů by podle agentury Reuters mohl za určitých okolností negativně ovlivnit bezdrátové služby, které nabízejí největší telekomunikační podniky v USA. Některé firmy se proti rozhodnutí ITC odvolaly, jiné tak chtějí teprve učinit. Zákaz se netýká telefonů, které už jsou v prodeji, ani těch, které už byly vyvinuty a na trh směřují.

Qualcomm a s ním i Verizon Wireless, což je druhý největší mobilní operátor v USA, chtějí administrativu prezidenta George Bushe požádat, aby nařízení ITC zrušila. Qualcomm se chce také obrátit na odvolací soud, který se specializuje na patentové spory. Broadcom naopak považuje verdikt za oprávněný a nabídl Qualcommu, že zahájí vyjednávání o podmínkách, za nichž firmě poskytne licenci.

Ředitel Qualcommu Paul Jacobs řekl, že ITC podle něj překročila své pravomoci a její verdikt de facto znamená, že se v USA v budoucnu nebudou moci prodávat desítky milionů mobilních telefonů. Ve sporu jde především o patent Broadcomu k technologii, která prodlužuje životnost baterie telefonu mimo dosah signálu.

"Tento nápravný prostředek, k němuž ITC sáhla, je špatný," řekl Jacobs na schůzce s finančními analytiky. Akcie firmy přesto po zprávě zpevnily o více než dvě procenta, i když akciový trh jako celek pokračoval v poklesu. Stanovisko ITC se totiž delší dobu očekávalo a někteří investoři měli obavy z ještě horšího rozhodnutí.

"I když Qualcomm žádnou okamžitou újmu nepocítí, rozhodnutí má okamžitý dopad na třetí strany," řekl Jacobs s odkazem na poskytovatele bezdrátových služeb, výrobce přístrojů a spotřebitele. Zástupci Qualcommu řekli, že firma se bude snažit návrh čipů změnit, k tomu prý ale bude potřebovat více času, protože změny musí konzultovat s výrobci.

Vedle Qualcommu a Verizonu se zákaz dotkne i společnosti Sprint Nextel, což je třetí největší poskytovatel bezdrátových služeb v USA. Operátoři na nové modely telefonů spoléhají, protože si udrží zákazníky a přilákají nové.

Analytik investiční společnosti Oppenheimer Lawrence Harris řekl, že krok ITC bude mít nepříznivé dopady na jihokorejské podniky Samsung Electronics a LG Electronics, které patří k velkým odběratelům čipů Qualcomm. Do určité míry prý ale může čekat problémy také společnost Motorola, která je zdaleka největším výrobcem mobilních přístrojů pro americký trh.

Investoři si podle některých analytiků možná neuvědomují, jaké dopady může rozhodnutí komise mít. "Je to větší problém, než jak to trh vnímá. Podle našeho názoru je to velká rána pro Qualcomm i pro mobilní operátory," myslí si analytik investiční společnosti Stifel Nicolaus Cody Acree.

ITC přiznává, že zákaz prodeje všech přístrojů, které jsou osazeny spornými čipy, negativně zasáhne veřejný zájem a bude na obtíž operátorům i dalším subjektům. Opatření, které by se třetích stran nedotklo, by ale podle ITC nebyla adekvátní.

ITC je nezávislý federální úřad, v jehož pravomoci je rozhodnout, zda zboží dovážené do USA není v rozporu s americkými patenty, obchodními známkami či autorskými právy. Podle amerických zákonů má Bílý dům 60 dnů na to, aby verdikt komise zrušil, pokud uzná, že je v rozporu s veřejným zájmem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK