Jízdní řád ČD se v neděli dočká kosmetických změn

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Druhá letošní změna jízdního řádu Českých drah je pouze kosmetická; řádově o několik minut se posunou odjezdy a příjezdy u některých regionálních vlaků; na dálkových trasách nejsou změny žádné. Rozsah dopravní obslužnosti se nemění, sdělil mluvčí ČD Ondřej Kubala. Největší novinkou je zavedení krajských i celostátních síťových jízdenek. Změna začne platit v neděli 10. června.

V pěti krajích zaznamenají minutové posuny, v některých regionech se lidé dočkají nových zastavení vlaků. Nejvíce změn čeká Ústecký a Karlovarský kraj. Například na trati Česká Lípa - Benešov nad Ploučnicí bude v pracovní dny nově jezdit odpolední pár vlaků. Po půlroční odmlce se dočká obnovení dopravy alespoň o víkendech trať Kadaň - Poláky, kde si vlaky místo kraje objednal svazek místních obcí.

Naopak žádné změny nebudou na Vysočině, v Jihomoravském a v Královéhradeckém kraji. Řád se nemění ani v jižních Čechách, železniční dopravu zde však komplikuje modernizace trati z Českých Budějovic do Českých Velenic. V úseku mezi Borovany a Novými Hrady je doprava na kolejích zcela zastavena a cestující budou vozit až do 10. srpna autobusy.

Tarif se nemění, České dráhy však od neděle zavádějí nové jednodenní síťové jízdenky pro každý kraj i pro celou Českou republiku. Cena krajských jízdenek RegioNet bude 130 korun na osobu, nebo 260 korun pro skupinu dvou až pěti osob; celostátní síťová jízdenka ČD Net bude stát 390, respektive 780 korun. Nové síťové jízdenky se dočkají i cyklisté.

Jízdní řád Českých drah platí vždy jeden rok, během své platnosti se obvykle dočká dvou změn. Letošní řád platí od 10. prosince; první letošní změny doznal 4. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK