Burzu v týdnu postihl jeden z největších poklesů letos

08.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - K nejhorším v letošním roce se přiřadil uplynulý týden na pražské burze. Ceny dlouho rekordně rostoucích akcií většinou oslabovaly a významná část investorů se vůbec na trh nepouštěla, což se projevilo v průměrné aktivitě. Hlavní index PX uzavřel níže o 1,63 procenta na 1820,3 bodu a snížil výnos od počátku roku pod hranici 15 procent. Výsledky zveřejnila burza.

Český trh následoval světové akciové trhy, které podle analytika firmy Cyrrus Marka Hatlapatky dosud hledaly tu správnou záminku k poklesům z historických maxim. "Růst úrokových sazeb v eurozóně a data takřka znemožňující brzké snižování sazeb v USA zapříčinily poměrně prudký růst výnosů na dluhopisových trzích a akciím rázem vyrostla po delší době konkurence," uvedl.

Akcie ve střední Evropě ovšem zatím větší prodejní tlak nepocítily. "Poklesy nejsou nijak razantní a investoři jen neradi opouštějí své současné pozice. To platí především u Unipetrolu, který se téměř nehne," doplnil analytik.

Rušněji bylo kolem elektrárenské společnosti ČEZ, jejíž akcie propadly o 3,3 procenta na 1048 korun. Česká spořitelna doporučila investorům "držet" akcie ČEZ, cílovou cenu zvýšila na 1045 Kč za kus z předešlých 989 Kč. Firma ČEZ nebyla spokojena s počtem emisních povolenek, které jí byly na roky 2008 až 2012 přiděleny. Návrh podle obchodního ředitele Alana Svobody nezohledňuje očekávaný ekonomický růst. ČEZ se přihlásila do tendru na výběr strategického partnera v bulharské jaderné elektrárně Belene.

Akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens odepsaly bez nových informací spojených s podnikem nebo akciemi 3,7 procenta na 783,5 koruny. Akcie operátora Telefónica O2 ubraly 3,1 procenta na 595,4 koruny. Ministři telekomunikací EU schválili nařízení, které operátorům přikazuje zlevnit ceny volání z mobilního telefonu v zahraničí. V budoucnu možná budou regulovány i ceny za takzvaná mobilní data nebo za SMS a MMS.

Akcie realitní skupiny Orco sestoupily o 1,9 procenta na 1425 korun. Orco oznámilo plán vydání přes 1,3 milionu kusů nových akcií, což by znamenalo asi 15procentní navýšení kapitálu. Management má nyní v úmyslu přihlásit akcie k obchodování také na burzách v Budapešti a ve Varšavě.

Vydělávat naopak bylo možné nákupem akcií petrochemického holdingu Unipetrol, které přidaly 1,3 procenta na 279,8 koruny. Celkové obchody s akciemi narostly na 18,7 miliardy korun z minulého objemu 12,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK