MfD: Zahraniční banky chtějí lákat klienty na levné poplatky

09.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Na český finanční trh míří další zahraniční banky. Získat klienty se pokusí regionální německá spořitelna Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien a polská internetová mBank. Rozšířit své služby chce i rakouská Oberbank. Nové finanční ústavy lákají nízkými poplatky a službami, které tuzemské banky nenabízejí. Píše to sobotní Mladá fronta Dnes (MfD).

Ještě letos má začít v Česku působit polská mBank, ovládaná německou Commerzbank. Podle projektového manažera banky Sergiusze Najara začne banka s úvěrovými a vkladovými produkty pro individuální klientelu.

Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien již získala na tři tisíce českých klientů do svých poboček za hranicemi. V příštím roce chce otevřít pobočky v Liberci, České Lípě, Rumburku nebo Varnsdorfu, kde má nejvíce klientů. Vzhledem k volnému trhu stačí získat souhlas od německého regulátora trhu, který pak ohlásí vstup banky ČNB. Banka slibuje hlavně nižší poplatky a jiný přístup k zákazníkům.

Rakouská Oberbank s 8000 klienty má nyní v Česku 14 poboček, do konce příštího roku by měl jejich počet vzrůst na 20.

V tuzemsku působí řada dalších regionálních spořitelen, největší z nich je rakouská Waldviertel Sparkasse. Na západě Čech má pobočku Raiffeisenbank im Stiftland, připomněla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK