Aktuálně.cz: ČSA dálkovou flotilu letos nezruší

09.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - České aerolinie budou svou dálkovou flotilu provozovat i v zimní sezoně 2007/2008. Informuje o tom internetový server Aktuálně.cz. Vedení největšího českého leteckého dopravce stále tvrdí, že o osudu dlouhodobě ztrátových dálkových spojů se rozhodne až v srpnu. Podle serveru už ale odpověď zná. Z návrhu letového řádu, který má k dispozici Letiště Praha, totiž vyplývá, že ČSA s dálkovou flotilou pro zimní sezonu počítají.

"Na zimní sezónu se v letovém řádu nadále počítá se sloty na Montreal a New York pro ČSA, na tom se nic nemění. Definitivně se bude předběžný letový řád posílat do Bruselu příští týden," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. A právě lety do zmíněných destinací zajišťují dálkové stroje A310.

S dálkovými airbusy A310 se počítá i na charterových letech. Již nyní se připravují návrhy letů pro cestovní kanceláře. Do zaoceánských zemí budou s ČSA na dálkových strojích letos v zimě létat například klienti Exim Tours nebo CK Fischer. Dálkové lety by se sice daly v případě potřeby zajišťovat i menšími letadly s mezipřistáními, ale například Exim Tours má ve smlouvě dálková letadla.

"Při cestách do Karibiku budeme létat na strojích A310. Taková je smlouva," uvedl obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný ke smlouvě, jejíž podrobnosti budou zveřejněny ve středu.

ČSA má nyní ve flotile čtyři airbusy A310 - 300. Jeden z nich na jaře firma pronajala na rok společnosti Air India. Další létá především na charterových linkách. Dva stroje pak obsluhují pravidelné linky.

O rušení dálkové flotily se dlouho hovořilo vzhledem k výsledkům hospodaření ČSA. Ty byly dva roky po sobě ve ztrátě. Nejdříve půl miliardy, v loňském roce pak téměř 400 milionů.

V letošním roce očekává vedení firmy, ve které 91 procent akcií drží stát, mírný zisk 42 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK