ČR dostala nejlepší známku za čerpání peněz z programu EU EQUAL

09.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Česko si vysloužilo od Evropské komise nejlepší známku za čerpání peněz z evropského programu EQUAL, které jsou určeny na projekty k odstranění diskriminace na trhu práce. ČTK to potvrdili pracovníci odboru pro řízení pomoci z Evropského sociálního fondu (ESF) ministerstva práce. Podle nich auditoři navíc nejvyšší ohodnocení dávají jen výjimečně.

EQUAL je jedním ze tří programů Evropského sociálního fondu. Za roky 2004 až 2006 z něj ČR může až do roku 2008 čerpat 44 milionů eur (zhruba 1,23 miliardy korun). Program řídí ministerstvo práce, které si v minulosti vysloužilo ostrou kritiku za pomalé přípravy na získávání evropských dotací. Organizace se o podporu mohly ucházet až několik měsíců po vstupu Česka do EU. Sílily proto obavy, že ČR nestihne přidělené peníze vyčerpat. Částku za rok 2004 se loni povedlo získat. EQUAL má přispět k prosazení rovného přístupu na trhu práce a ke zvýšení zaměstnanosti. Hradí zhruba tři čtvrtiny rozpočtu projektu, zbytek platí stát.

Auditoři v českém systému chyby a nedostatky neobjevili. Ocenili i to, že ho čeští úředníci upravili a zjednodušili. Ohodnotili ho pak nejvyšším stupněm záruky. "Podle auditorů se přitom nejvyšší známka poskytuje členským státům jen naprosto výjimečně," uvedli pracovníci odboru pro řízení pomoci z ESF. Podle nich díky sice zdánlivě pomalejšímu, ale bezpečnému systému existuje také jen minimální riziko, že by Česko muselo peníze do Bruselu vracet kvůli nesrovnalostem a chybám, jako se to stává jiným státům.

Audit se zaměřil na to, jestli vyplacené částky odpovídají uskutečněným krokům. Kontroloval i účetní záznamy, účel využití peněz, případné prodlení při vyplácení, spolufinancování od státu a další kritéria. Posuzoval i vybrané projekty a příjemce. Závěrečnou zprávu obdrželo ministerstvo od Evropské komise v minulých dnech, vyjádřit se k ní může do dvou měsíců.

V období pro čerpání evropských peněz od letoška do roku 2013 program EQUAL už nebude pokračovat. Podmínky, které pro získání financí vyžadoval, by se ale měly promítnout do pravidel pro vyplácení prostředků z nových programů ESF. Mezi požadavky bude patřit například nutnost partnerství více organizací či vytváření nových opatření pro praxi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK