Ivanov: Do roku 2020 bude Rusko v pětici nejsilnějších zemí světa

09.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Petrohrad 9. června (zpravodajka ČTK) - Do roku 2020 bude Rusko mezi pěti nejsilnějšími ekonomikami světa, prohlásil dnes na 11. Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradu ruský vicepremiér Sergej Ivanov. Hospodářství země bude diverzifikováno, Rusko přestane být jen exportérem surovin a stane se zemí zvládající výrobu i těch nejmodernějších technologií, uvedl muž, kterého mnozí považují za nástupce ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jeho rivalem v pomyslném souboji o prezidentské křeslo, který vyvrcholí volbami v březnu 2008, je druhý z prvních vicepremiérů ruské vlády Dmitrij Medveděv. Ten na petrohradském fóru před zástupci světových finančních a obchodních kruhů prohlásil, že Rusko má "dobré ekonomické perspektivy". Agentuře Bloomberg řekl, že ruský rubl má velkou šanci stát se jednou z nejvýznamnějších valut světa. "Snažíme se co nejvíce zlepšovat život našich občanů," zdůraznil také Medveděv.

"Základem pro diverzifikaci našeho hospodářství je náš lidský kapitál," prohlásil vicepremiér Ivanov, který v ruské vládě odpovídá za inovace a moderní technologie. Rusko v roce 2020 bude podle něj demokratickou a právní zemí, bude ovládat nejméně desetinu světové produkce atomové energie, leteckého a kosmického průmyslu, stavby lodí i nanotechnologií. Koncentraci na tyto oblasti prosazuje především ruský prezident Putin, v Rusku vznikají státem zřizované velké firmy, které mají zodpovídat za rozvoj vybraných odvětví.

Petrohradské fórum se koná v době zvýšeného napětí mezi Ruskem a Západem, který Moskvu obviňuje z odklonu od demokracie a postupného návratu k autoritářskému režimu. Rusko zase ostře kritizuje americké plány na stavbu systému protiraketové obrany v Evropě. Ruští hostitelé se snaží rozptýlit vzrůstající obavy investorů z vývoje v zemi i jejích vztahů s okolním světem. Rozpočet fóra letos dosahuje rekordních 500 milionů rublů (400 milionů korun), účastní se jej asi 6000 hostů včetně šéfů mnoha významných firem, například z ropné a plynárenské oblasti. Mnozí z nich mohli sledovat, jak ruští dělníci zakrývají na boku lodi Victoria, jednoho z míst, kde se jednání fóra konají, nápis Tallink. Estonské plavidlo, kde část hostů fóra také bydlí, si ruští organizátoři objednali i přes neustávající spor s Tallinnem okolo přemístění sochy Neznámého vojína z centra města.

Ruská strana uvádí, že na okraj fóra budou podepsány kontrakty v celkové hodnotě přes 3,3 miliardy dolarů (asi 66 miliard korun). Výrazným momentem byl podpis smlouvy mezi leteckou společností Aeroflot a firmou Boeing na dodávku 22 letounů Dreamliner od roku 2014. Podle Ivanova podobné obchody jasně ukazují na zájem investorů o Rusko. Vicepremiér však varoval před stále vysokou inflací v zemi. "Trend, směr vývoje v poslední době ukazuje, že inflace se snižuje, ale osm procent očekávaných na konci letošního roku, to je stále ještě mnoho," prohlásil. Pro Rusko by podle něj byla ideální míra inflace mezi třemi či čtyřmi procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK