Dvě pětiny Čechů stráví letní dovolenou doma

10.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - Dvě pětiny Čechů stráví letošní letní dovolenou v místě svého bydliště. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti Mag Consulting, kterého se zúčastnilo 1200 respondentů. Nejčastějším důvodem je nedostatek financí, zdravotní nebo rodinné problémy. Sedm procent českých občanů o cestování zájem vůbec nejeví.

Zbylé tři pětiny českých dovolenkářů si volný čas užijí mimo svůj domov; většina z nich však neopustí území České republiky. Téměř 60 procent všech dovolených se totiž uskuteční v tuzemsku; tento podíl každoročně roste. Nejvíce turistů zamíří na jih Čech (13 pct), především kvůli vodě a lesům. Druhý nejoblíbenější je Středočeský kraj (11 pct), kam jezdí hlavně obyvatelé Prahy na své chaty a chalupy. Následují Liberecký a Královéhradecký kraj.

Ze zahraničních cílů bude i letos pro Čechy nejpřitažlivější Chorvatsko, kam se vydá 26 procent všech dovolenkářů. Následuje Slovensko s 12 procenty, Řecko, Itálie a Španělsko. Žebříček nejoblíbenějších zemí se dlouhodobě příliš nemění.

Celá polovina všech letních dovolených se uskuteční o školních prázdninách v červenci a srpnu. Toto číslo se každoročně mírně snižuje, neboť lidé přesouvají své dovolené mimo hlavní sezonu. Stále více lidí si také organizuje dovolenou sama. Letos to bude 89 procent ze všech tuzemských dovolených. S cestovní kanceláří vyrazí do českých luhů a hájů pouhá čtyři procenta domácích turistů.

U zahraničních zájezdů hrají cestovní kanceláře větší roli. Na jejich služby se letos spolehne 35 procent občanů cestujících do zahraničí. Ve způsobu dopravy jednoznačně vede automobil, který pro tuzemskou dovolenou využije 74 procent cestovatelů. U zahraničních dovolených je to 44 procent, třetina občanů na zahraniční dovolenou poletí. Podíl letecké dopravy se každoročně zvyšuje.

Průměrná délka tuzemské dovolené je zhruba 8,5 dne; za tu dobu utratí letos individuální turisté 3800 korun, pokud jedou s cestovní kanceláří činí jejich náklady 6800 korun. Délka zahraniční dovolené bude letos v létě přes deset dní, za individuální pobyt v zahraničí turisté utratí 12.200 korun, v případě organizovaného zájezdu bude útrata 14.900 korun.

Dovolenková útrata se každoročně zvyšuje v průměru o stokoruny. Není to však dáno zvyšováním cen zájezdů, nýbrž rostoucí životní úrovní Čechů, díky čemuž rostou i nároky na kvalitu dovolené. Trendem poslední doby je také rozdělení letní dovolené na dvě části. Zatímco v roce 2005 tak učinilo 33 procent občanů, letos si užije dvě dovolené 36 procent lidí.

Pro potřeby průzkumu se jako dovolená počítaly pouze cesty se čtyřmi a více přenocováními, které slouží k odpočinku a k rekreaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK