Češi v pondělí přestanou vydělávat na stát

10.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - Češi podle výpočtů Liberálního institutu (LI) přestanou od pondělí pracovat na stát a zbývajících 204 dní roku budou již pracovat pouze na sebe. Na pondělí 11. června totiž podle LI připadá takzvaný Den daňové svobody, tedy pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý jeho příjem připadá státu. Ve srovnání s předchozím rokem tak lidé na stát budou pracovat o tři dny méně.

"Letošní rok je však zcela první, kdy došlo k snížení veřejných výdajů v poměru k hrubému domácímu produktu. Oproti loňsku tak bude průměrný občan ČR vydělávat na stát o tři dny méně," uvedl již dříve vedoucí Centra pro studium ekonomické svobody LI Jiří Schwarz.

Podle něj musí Češi ve srovnání se Slovenskem a Polskem letos na stát vydělávat déle. Na Slovensku si den daňové svobody připomenuli již 6. května, což je o více než měsíc dříve než v ČR. Poláci začali pracovat pouze na sebe od 4. června. Kromě Slovenska se na špici vyskytují země jako Irsko, Švýcarsko nebo Austrálie.

Německo bude mít den daňové svobody 15. června, Rakousko až 30. června. Na konci žebříčku tradičně zůstávají Švédi, kteří si budou moci připomenout den daňové svobody až koncem července.

Liberální institut letos změnil metodiku výpočtu daňové svobody. Dříve používal data ze státního rozpočtu a pro srovnání s ostatními zeměmi data OECD. Nyní výpočty ekonomové LI provedli zcela z dat OECD, přesněji z jejich odhadu podílu veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.

Podle výpočtů společnosti Patria Finance, která vychází při výpočtech z národních účtů a výše daní, by Češi měli takzvaný den daňové svobody oslavit až 22. června, tedy stejně jako loni. "Dnem, kdy již budeme vydělávat pouze pro sebe, by letos měl být 22. červen, přesněji krátce po půldruhé ráno," uvedl analytik Patria Finance David Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK