V českých lesích se loni vytěžilo nejvíc dřeva od roku 1946

10.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - V Česku se loni vytěžilo 17,68 milionu metrů krychlových dřeva, což bylo nejvíce od roku 1946. Meziročně těžba stoupla o 14 procent. V posledních letech se pohybovala kolem 14,5 až 15,5 milionu metrů krychlových, vyplývá z údajů, které ČTK poskytl Český statistický úřad. Podle ministerstva zemědělství byla rekordní těžba výsledkem vysoké poptávky na trhu se surovým dřívím. Ani tak ale nedosáhla celkového ročního přírůstku dřeva, jehož zásoby v českých lesích trvale rostou.

Na loňském vzestupu těžby měl velký podíl státní podnik Lesy České republiky, který spravuje zhruba polovinu lesních porostů v zemi. Vytěžil zhruba 9,7 milionu metrů krychlových dřeva proti běžným 7,5 až osmi milionům m3. Podnik totiž už na konci loňska vytěžil část letošního objemu, a to kvůli problémům s tendry a uzavíráním smluv na práce pro letošní rok. Vliv měla podle firmy také sněhová kalamita ze začátku roku 2006, kdy bylo třeba hlavně v jižních Čechách zpracovat značné objemy polomů.

Statistická data potvrzují, že takzvaná nahodilá těžba, která zahrnuje mimo jiné právě polomy, se loni v Česku téměř zdvojnásobila na osm milionů metrů krychlových.

Podle MZe zákonná regulace těžeb prostřednictvím lesních hospodářských plánů pracuje s desetiletým časovým rámcem. "Tudíž je umožněno realizovat těžby v jednotlivých letech podle aktuální situace na trhu," podotkl úřad.

V loňském roce celkově přirostlo 20,6 milionu metrů krychlových dřeva, přičemž přírůstek se od roku 1990 zvyšuje. Tehdy činil asi 17 milionů metrů krychlových. Celková zásoba dřeva v Česku tak loni podle MZe dosáhla 668 milionů metrů krychlových, což je více než dvojnásobek proti roku 1930.

Podle některých odborníků nastává po dřevě hlad a poptávka roste. Česko má v tomto směru relativně dobrou pozici, protože jeho zásoby dřeva na obyvatele patří k největším v Evropě. Experti ale upozorňují, že je žádoucí co nejvíce suroviny udržet pro zpracování v tuzemsku a vyvážet až výrobky s přidanou hodnotou.

V loňském roce se z Česka exportovalo zhruba 3,8 milionu metrů krychlových surového dříví v hodnotě 5,92 miliardy korun. Dovoz činil 1,37 milionu metrů krychlových za 1,76 miliardy korun. Přebytek v zahraničním obchodě se tak meziročně zvedl o 80 procent na 4,17 miliardy korun. Při posledním rekordním objemu těžeb 15,6 milionu metrů krychlových v roce 2004 činil vývoz 3,85 milionu m3 a dovoz 866.000 m3.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK