Pospíšil chce novelou zrychlit exekuce, ale také zpřísnit dohled

10.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - Zjednodušit a zrychlit exekuce, ale zároveň posílit a zpřísnit dohled nad nimi by měla rozsáhlá novela exekučního řádu, na níž se pracuje od ledna a připravena má být na podzim. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. V nové úpravě chce mimo jiné navrhnout, že pokud exekutor provádí dražbu, nebude se smět jiný exekutor této dražby zúčastnit.

Ministr to uvedl v souvislosti s případem prezidenta Exekutorské komory ČR Juraje Podkonického, který koupil v exekuci vilu. V dražbě, kterou vedl jeho blízký kolega Vladimír Plášil, ji pořídil za 16 milionů korun, což prý bylo pod tržní cenou nemovitosti. Podle odborníků bylo navíc konání Podkonického neetické. Šéf komory to ale odmítá. V případu prodeje vily podal trestní oznámení pro pomluvu na bývalého majitele objektu.

"Kauzu vila jsem si nechal od svých expertů prověřit a výsledek je takový, že toto není důvod pro kárnou žalobu," uvedl dnes Pospíšil. České právo podle něj umožňuje exekutorovi nákup věci v dražbě, kterou provádí jeho kolega. "Já osobně s tím mám určitý problém etický," podotkl Pospíšil s tím, že připravovaná novela by měla situaci napravit.

Stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Beneševoá uvedla, že takovou úpravu určitě podpoří. "Pro mě je to nepochopitelné, že prezident exekutorské komory nemá rozpoznávací schopnosti, co je etické a co je neetické," řekla. "Nemyslím, že bych porušil jakékoli právní či etické normy," reagoval Podkonický.

Parlament již podle Pospíšila jednu menší novelu exekučního řádu projednává. Úprava zpřísňuje dohled ze strany ministerstva spravedlnosti.

Počet nově nařízených soudních exekucí každým rokem stoupá. Loni jich bylo přes 300.000. Exekutoři mohou dlužníkům sebrat téměř veškerý majetek, včetně bytu či domu, obstavit účty, vybrat peníze ze stavebního spoření či penzijního připojištění, sebrat sociální dávky nebo důchod. Ponechat musejí lidem pouze hotovost do tisíce korun, věci osobní potřeby, zdravotnické pomůcky, snubní prsteny a základní vybavení domácností.

Exekutoři bývají terčem kritiky zejména proto, že někdy zabavují majetek, který nepatří dlužníkovi. Děje se tak obvykle v případech, kdy si přijdou pro věci do domácnosti, kde je dlužník hlášen k pobytu, ale nic mu tam nepatří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK