Euro: MF chce peníze pro garanční fond z letošní rezervy rozpočtu

10.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - Potřebných 1,1 miliardy korun na odškodnění klientů zkrachovalých brokerů by se podle ministerstva financí mohlo najít ještě letos, uvádí týdeník Euro v pondělním vydání. Peníze lze podle MF vzít z letošní vládní rozpočtové rezervy, poskytnutí dotace by však musela schválit vláda.

Splátka 1,1 miliardy korun přesahuje aktuální možnosti garančního fondu, který klientům zkrachovalých obchodníků s cennými papíry odškodnění vyplácí. Fond je podle Eura zatížen splátkami závazků vůči státu až do roku 2083, a proto neuspěl u bank se žádostí o úvěr. Pokud garanční fond úvěr nezíská, může mu být podle chystané novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu na jeho žádost poskytnuta dotace nebo návratná finanční výpomoc v potřebné výši ze státního rozpočtu.

Novela je nyní v meziresortním připomínkovém řízení a během léta by ji měla projednat vláda. Na podzim by se měla dostat na pořad schůze sněmovny. "Vzhledem k tomu, že každým měsícem se zvyšuje úrok z prodlení z nevyplacených náhrad zhruba o 3,4 milionu korun, navrhujeme v zájmu urychlení jejich výplaty schválit zákon v prvním čtení," zdůvodňuje zpráva potřebu rychlého přijetí novely.

"Přestože garanční fond není státní, České republice hrozí žaloby klientů pro neplnění požadavků daných evropským právem, k nimž se ČR zavázala přistoupením k EU. Aby ministerstvo financí snížilo negativní dopady na státní rozpočet, rozhodli jsme se tento dlouhodobě neřešený problém řešit," vysvětlil týdeníku důvod pomoci náměstek ministra financí Milan Šimáček. Podle Eura by ČR mohla být sankcionována za to, že nezajistila funkční systém pro odškodnění investorů, až do 100.000 eur za každý den do výplaty náhrad.

Celkem v Česku od roku 2001 zkrachovalo devět obchodníků s cennými papíry. Největším případem se stal KTP Quantum se zhruba 30.000 poškozenými a miliardovými škodami. Z povinných příspěvků od obchodníků fond za loňský rok získal 95,1 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK